Logo sommerfugl

lørdag den 5. april 2008

Forår og selvmord i luften

Forårs-friskt blad
Foråret er kommet. Med omskifteligt vejr. Spirende planter. Måske også grøde i det følelsesmæssige.

En sejlivet myte er at den lange mørke vinter, og julemåneden, er højsæson for selvmord. Nej. Tværtimod er antallet af selvmord i november og december årets laveste. Statistikkerne viser at marts, april og maj ligger 6-7% over gennemsnittet. For selvmordsforsøg peger fakta ligefrem på en 10% top i april og maj.

Afvigelserne er ikke store nok til dramatiske ord, men nok til at der grundes over hvordan det nu kan være. Center for selvmordsforskning har et faktahæfte nr. 9, "Sæsonsvingninger i selvmordsadfærd" (PDF).

Her er de procentuelle afvigelser hen over årets måneder:
Statistik med procentuelle afvigelser for selvmord og selvmordsforsøg, hen over årets måneder
Tre kendte teorier er:
  1. Lys og vejr påvirker hjernens kemi.
  2. Øget aktivitet, også socialt, kan give konflikter og ensomhed.
  3. De brudte løfters tid. Skuffede håb til foråret kan blive dråben.
Selvfølgelig kan der ikke være noget klart "derfor", men i forhold til mine forestillinger mangler der fokus på oplevelsen af forår, i forhold til et følsomt sind. Vejret slingrer vildt, fra lunt og blidt til vinterlig kold grå rusk. Jeg tror at det kan påvirke humøret hos mange. Tilsvarende med oplevelsen af at se at andre lyser op i forårskådhed. Det kan gøre eget stemningsmørke så meget desto mere skingrende klart.

Nu er det selvfølgelig ikke noget som folk bare lige begår selvmord over. Men for den der allerede føler sig til overs, uden værdi, kan foråret blive skærende skarpt.

Love Is Everywhere


0 comments:

Logo sommerfugl