Logo sommerfugl

mandag den 28. april 2008

Den tunge ældrebyrde?

Pas på: Ældre
24timer har et nyt tema Selvmord blandt ældre med artiklerne:
En relateret forum tråd på Overgangsalderen.net:
Fleischer Research & Consulting har materiale om emnet:

Artiklerne på 24timer problematiserer at de fleste ældre, der begår selvmord, ikke var i den medicinske behandling der defineres som "den hjælp, de har brug for, når lysten til at leve forsvinder".

Tung gammel mand
En del af problematikken er at meget få ældre er minded for psykoterapi. Og af dem som får udskrevet antidepressiv medicin holder halvdelen op før der er gået den måned, hvor det menes at en effekt indtræder. Det hører dog med i billedet at talrige undersøgelser ikke kan finde nogen effekt af "lykkepillerne". Altså nogen positiv effekt.

Adjunkt Annette Erlangsen har netop offentliggjort forskningsresultater i det internationale tidsskrift Journal of Epidemiology and Community Health. Sammen med amerikanske forskere har hun analyseret fakta om 2.136 danske selvmord blandt mere end to millioner danskere, der har fået udskrevet recepter på antidepressiv medicin.
»Vores undersøgelse slår fast, at der er en meget stor gruppe, som ikke er i medicinsk behandling før deres selvmord. Der har hidtil ikke været nok fokus på at forebygge selvmord blandt de ældre. Det seneste år er der blevet givet støtte til flere forskellige projekter, så vi håber på en fremgang,«
Forskningen der fremdrager nogle tal er sikkert udmærket, men konklusionerne forekommer mig at være ganske tyndbenede.

En frivillig fra Ældremobiliseringen fortæller om ældre mænd, "som får lov at sidde sure og vrisne for sig selv, til de begår selvmord".

En af kommentatorerne på den første artikel fra 24timer observerer:
Nu har de ældre måttet høre på smarte, unge talende jakkesæt som i årevis har talt om den ældrebyrden på samfundet som ruinerede det hele - kan det undre at depressioner og selvmord følger i kølvandet på disse udmeldinger?
På Overgangsalderen.net observerer Anne:
Mon ikke mange depressioner kunne undgås, hvis ældre borgere blev behandlet med respekt og omsorg, og i det hele taget anstændige vilkår at blive gammel på, i stedet for med antidepressive medikamenter?

Det er jo desværre sådan i dag, at ældre, uproduktive mennesker ikke er i særlig høj kurs i samfundet for "vi koster jo samfundet penge"! Mon ikke grunden til depressioner og efterfølgende selvmord mere skyldes afmagten ved at føle sig "til besvær" samt over at blive ladt i stikken af egoistiske politikere, der har deres eget på det tørre samt offentlig kassetænkning?

Nu er der mere kød på end de letkøbte forestillinger om at samfundets hjælp til de ældre skal være at udstyre dem med pilleglas. Vi har en samfundsstruktur hvor pensionister bliver parkeret for enden af et sidespor, med mindre de selv har energi og engagement til at skabe sig en identitet som ikke er afhængig af en arbejdsplads.

Og jeg tror ikke at det nytter at søge at placere ansvaret på ét sæt skuldre, behandlere, plejere, pårørende, politikere eller de ældre selv. Problemstillingen er bredere. Ud over deres bidrag som forbrugere, er der en stor del af de gamle som ikke får lejlighed til at føle at de kan bruges til noget. Jeg kan forstå det, hvis de i stedet ønsker at dø lidt tidligere.

Let gammel kvinde
Mon det har ændret sig når næste generation bliver gamle? Til det bedre?

Fokus bør være at de ældre har et liv som de har lyst til at holde fast i, ikke at holde dem fra at begå selvmord. Er vi villige til at betale prisen?

Det er jo os selv det gælder.

0 comments:

Logo sommerfugl