Logo sommerfugl

søndag den 27. april 2008

Hvil i fred, Jakob Haugen-Kossmann

Fra begravelses messen
Efter at have været forsvundet næsten en måned blev den 18-årige Jakob Haugen-Kossmann jo fundet død i Københavns havn, ved Operaen. Politiet havde lagt et stort arbejde i eftersøgning og efterforskning af sagen, åbenbart uden at finde noget konkret. Nu hvor liget er fundet, uden tegn på vold, vil politiet lukke sagen. Med mindre resultatet af retskemiske undersøgelser giver nye spor, mener de ikke at der er grund til at fortsætte efterforskningen.

Konklusionen er at det er en ulykke eller måske selvmord. Det sidste er familien helt afvisende overfor, mener at de ville have vidst det hvis han rummede sådanne tanker, eller hvis han var deprimeret.

En omstændighed som har vakt undren er at Jakob var nøgen da hans lig blev fundet. Mange kan ikke få det til at passe med politiets konklusion, mener ikke at en druknet selv ville have taget tøjet af. Det forklares med at koldt vand kan udløse en fornemmelse af brænden på huden, som får druknende til at afklæde sig. Jeg tror mere på en endnu simplere forklaring.

Jeg har i mange år hørt det som et godt råd netop at tage tøjet af hvis der er brug for at redde sig ved at svømme. Tøjet varmer ikke det mindste, men hæmmer bevægeligheden alvorligt. Koster mange kræfter. Derfor er det ganske enkelt sund fornuft at tage tøjet af.

Jakob Haugen-Kossmann
Så jeg synes netop at hans nøgenhed passer godt sammen med at det sikkert var en ulykke. Han havde været til fest og i byen, var sikkert ret udkørt, lidt fuld, og ville snart hjem. Hvad han lavede ved havnen er svært at gætte, men det lyder ganske tilforladeligt at han fik lyst til at gå lidt. Måske lidt eftertænksomhed med blikket ud over vandet. Plask. Ikke noget umiddelbar mulighed for at klatre op igen, men udsigt til en svømmetur. Af med tøjet. Kroppen blev hurtigt afkølet af det kolde vand, og han druknede. Et tragisk og dumt uheld.

Familien (og andre) er meget utilfredse med at politiet ikke ser fundet af liget som et nyt spor der kræver efterforskning, kræver sagen genoptaget. Indser ikke at historien hænger sammen. Uden at forstå præcis hvordan deres søn døde, er det svært for familien, et endnu tungere sorgarbejde. Men det hjælper ikke at holde på at det må være et mord. Ikke uden konkrete fakta. Det er ikke nok at have brug for en forklaring. Jo, de har brug for at forstå, men får ikke muligheden.

Politiet har allerede lagt et stort arbejde i efterforskningen. De må tage sagen op igen hvis der viser sig nye spor. Men de erkender at det ikke er sikkert at vi får alle svarene. Sådan er livet, også. Et mysterium.

Jeg håber der kommer ro omkring sagen, nu.

Hvil i fred, Jakob Haugen-Kossmann.

Jakob Haugen-Kossmann

10 comments:

Jane Birke Nielsen sagde ...

Ja hvil i fred Jacob.
Hvis jeg var forældre til Jacob ville jeg nok også have ment at sagen blev lukket for hurtift. Det må jo være svært at leve videre med uvisheden om hvad der egentlig er sket.
Og selvom min fornuft siger mig at det nok var en ulykke, så sidder djævlen altså på den anden side og fortæller mig at lige netop her blev den perfekte forbrydelse begået.
Uanset hvad, så er det umådeligt synd for Jacobs familie at de ikke ved 100% hvad der er sket. En tragisk historie!

tosommerfugle sagde ...

Ja, problemet er jo at det er umuligt at bevise et simpelt uheld. Kun hvis nogen så det, men så var der jo nok tilkaldt hjælp, eller i det mindste kommet noget frem under den store eftersøgning. Det bedste indicium er fraværet af tegn på andre forklaringer, og politiet har jo efterforsket sagen i en måned. Ligfundet gav ikke nyt materiale til opklaring.

Jo, uvisheden må være barsk for familien, en hvilken som helst konkret forklaring ville mere kunne give ro. Men jeg tror mest at de bliver nødt til at finde ro med at det var et hændeligt uheld, der fik ualmindeligt tragiske følger.

anjoe sagde ...

Jeg tror også, at Jacobs død skyldtes et hændeligt uheld. Med den hurtige reaktion fra hans klassekammerater, venner og familie, hvormed "sagen" fik ekstra megen omtale i hele den danske presse, og det dag ind og dag ud, ja så burde nogen har registreret/husket, hvis de mente at ha' set noget...

Min største medfølelse med Jacobs familie og venner!

tosommerfugle sagde ...

Det er jo netop rigtigt at sagen omkring Jakob er blevet efterforsket meget grundigere end andre sager med forsvundne personer, både af politiet, familie/venner og offentligheden.

Det har dog den bagside at der nu er det meningsløse "folkekrav" om at politiet skal efterforske uden basis i spor. Mange påstår at politiet er inkompetente når det mere er dem selv der ikke forstår nok til at kunne se at politiet udmærket godt ved hvad de gør.

Det bliver lidt spændende om de retskemiske undersøgelser giver nye spor. Jeg tvivler.

anjoe sagde ...

Vi to er stadig enige; du bredte blot vingerne ud omkring mine kommentarer her og nu, tak ;-)

tosommerfugle sagde ...

:-)

Min ordrighed var nu også fordi der var en lejlighed til at linke til en relevant avisartikel mere....

tosommerfugle sagde ...

Nyhedsavisen:
Politiet: Jakob tog sit eget liv

Overskrift og rubrik dyrker ønsket om en "sensation", en anonym politikilde citeres for at mene at det må være selvmord.

Så er præmisserne mere interessante. Ingen tegn på en forbrydelse, trods grundig efterforskning, og undersøgelse af liget. Altså er konklusionen klar, han faldt eller sprang, mener vicepolitiinspektør John Amdisen.

Artiklen fortæller at der ikke er noget der peger på andet end at Jakob selv opsøgte havnefronten. Undersøgelserne viser at han var i live da han ramte vandet, og at det må være sket mellem Langebro og skuespilshuset - ikke i en af kanalerne.

Han var ikke på den lige vej hjem, men opsøgte et stille sted på havnen. Hvad var der i hans tanker? Sprang han? Det spørgsmål vil næppe nogensinde blive besvaret.

Familiens inderlige modstand mod tanken om selvmord kan ikke være et argument imod den tanke. Heller ikke for. En hel del selvmord kommer totalt overraskende for familien, som ikke så nogen tegn, ikke forstod den der forlod dem.

tosommerfugle sagde ...

Politiken:
Jacob havde ikke taget stoffer

Blodprøven viser at han havde en alkoholpromille på 1,01 - svarende til at have indtaget 4-5 genstande. Altså blot ganske moderat beruset.

Ingen spor af nogen form for narkotika.

Med resultaterne af blodprøven, samt resultaterne af omfattende tekniske undersøgelser, betragter politiet nu sagen som lukket.

»Der er absolut intet der tyder på, at der foreligger en forbrydelse i sagen. Derfor betragter vi den nu som et overstået kapitel fra politiets side«, siger John Amdisen.

»Kun hvis der dukker et eller andet helt uventet op i sagen, tager vi den op igen. Ellers ser vi den som fuldt opklaret«, siger vicepolitikommissæren.

Anonym sagde ...

Eller også har nogen taget hans tøj af, smidt ham i havnen og set på hvorefter tøjet er blevet brændt, der er nogle ubehagelige fyre på det eletriske hjørne der er jealous på dem fra hellerup, desuden er det et sted der er kendt for at være samlingsted for bøller inden de skal på ugerning.

tosommerfugle sagde ...

For en uopklaret sag er selvfølgelig altid muligt at spekulere i mere dramatiske forklaringer. Men uden konkrete indicier har det ingen værdi som forsøg på at forklare sagen. Mener jeg.

Ovenstående anonyme kommentar sluttede med at pege på en navngivet person (i relation til en anden sag). Denne henvisning har jeg fjernet, da den overskrider min grænse for hvad jeg vil acceptere på bloggen her..

Logo sommerfugl