Logo sommerfugl

tirsdag den 15. april 2008

Angst æder sjæle op

Panikangst kan rulle gennem sindet som en knusende bølge. En særdeles virkelig oplevelse, som ikke kan ses udefra. Og det er ikke en angst for noget indbildt. Jo, noget konkret kan udløse den, men det er ikke det centrale. Systemet pisker af sted, hormonerne hamrer. Selve panikangsten er en voldsom og forfærdelig oplevelse, som det er helt rationelt at være bange for. Angsten for angsten. Angsten for at bølgen kommer knusende. Bølgen af angst.

Den kan bedst holdes nede ved at vide at den kan holdes nede, ved at have noget der kan gøres for at holde den nede. Ved at opleve at det lykkedes.

Panic Attack by George Grie4 comments:

TSJ sagde ...

Jeg fik mere ud af det indlæg end du kan tænke dig... Kort og præcist beskrevet. Prøver stadig at finde ud af, hvad det er der skal til for at holde den nede i mit tilfælde.. Det ikke så ligetil..

tosommerfugle sagde ...

Nej, det er jo netop ikke så ligetil...

Der findes jo bøger der går ind på at arbejde med angsten. Har du kikket på dem?

En konkret metode som jeg har set virke var at fokusere på afslapning og dybe langsomme åndedrag. Og søge at "fange" gode tanker, holde dem fast i sindet.

TSJ sagde ...

Det lyder fornuftigt! Jeg har ikke læst bøgerne, men det kunne være jeg skulle prøve...
Den lille sommerfugl er hermed lagt ud som lovet :)

tosommerfugle sagde ...

Jeg fandt sommerfuglen, og har opdateret det tidligere indlæg :-)

Når angst er blevet en faktor i livet, er det bestemt en god idé at få mere viden om den, og blive bedre til at håndtere den. Angstforeningen har jo noget på deres hjemmeside.

I rigtig mange tilfælde er kognitiv adfærdsterapi en god behandling. Meget bedre end medicin. Den fokuserer meget på at få "fat" på tankerne omkring angsten. Og at lære at håndtere den, gennem "bedre tanker" og øvelser.

En typisk øvelse er at gå ind i en "lille" angstprovokerende situation, og bruge teknikkerne til at "vinde" over angsten, køre den ned igen. En succesoplevelse, der jo gerne må gentages. Og ganske langsomt at "udvide" til flere situationer. Få oplevelsen af mere og mere at have kontrollen over angsten, og tankerne. Så bliver den jo mindre skræmmende.

Selvfølgelig kommer det an på det enkelte tilfælde, der er ikke ét skema der generelt kan bruges. Men erfaringerne viser at det er muligt.

Logo sommerfugl