Logo sommerfugl

tirsdag den 29. april 2008

Den uperfekte Kaja Bordevich Ballo

Kaja Bordevich Ballo
Den 20-årige Kaja Bordevich Ballo, der studerede på et universitet i Nice, begik selvmord den 28. marts. Hun sprang ud ad vinduet på fjerde sal på det kollegium hvor hun boede. Hun efterlod sig en seddel hvor hun bad om undskyldning for at hun ikke kunne klare noget.

Familien tegnede et billede af en glad og sprudlende pige, der havde det godt. Ingen havde set tegn på andet. På hendes værelse blev der fundet en af Scientologys såkaldte personlighedstests (OCA), hvor Kaja fik et dårligt resultat, at hun var ustabil, deprimeret, uansvarlig, overkritisk og manglede harmoni. Samme dag sprang hun i døden.

Disse stærkt kritiserede tests betegnes som regulær markedsføring for Scientology (der har en afdeling tæt på kollegiet), og at testresultaterne har til formål at hverve medlemmer til dyre "kurser". Men dette indlæg handler ikke om at kritisere denne "kirke"; det overlader jeg til det grundige arbejde som Operation Clambake gør.

Tok sitt eget liv etter personlighetstest
Medierne var helt med på at gøre det til at beskylde Scientology for at være årsag til selvmordet. Kæmpe forsider med en glad pige, og selvmord efter testen. Årsagsforenkling i uhyggelig grad. Lige guf for skandalemusikanterne, der tordnede løs. Derefter mediernes bondeanger.

Jeg vil betragte det som direkte respektløst mod Kaja at fremstille det som om en livsglad og velfungerende 20-årig begår selvmord fordi en hverve-test giver et sårende bundresultat. Jeg er overbevist om at der var betydeligt mere bagved. Det tyder dog på at testen samme dag blev prikken over i'et, men næppe mere.

Nogle år tidligere var hun indlagt på hospitaler i Tromsø og Ullevål, på grund af anoreksi. Familien benægter ikke at hun var på antidepressiv medicin da hun begik selvmord. Men hun holdt sig en glad facade.

Både faderen, Olav Gunnar Ballo, og hans kone, Heidi Sørensen, er travle parlamentarikere og har ledende politiske poster. Det var meget for en 20-årig pige at leve op til, og hun stillede høje krav til sig selv. Krav som det ikke ser ud til at hun følte at hun kunne honorere, selv om hun kæmpede hårdt for at være den "perfekte" unge kvinde.

Det var så min udlægning af fakta bag denne norske tragedie.

Ud over den konkrete sag, ser jeg et mere generelt problem her. Medielavinen bidrager til et billede af unge som skrøbelige mennesker, der "bare lige" begår selvmord, selv om det har det godt. Et fortegnet billede som omgivelserne desværre ofte selv foretrækker at tro på. Et billede af psyke og selvmord som et dæmonisk og uforudsigeligt begreb. Et tabuiserende billede, som blokerer for at kunne snakke stille og roligt om sådanne tanker. Et billede som leder unge til netop at holde kæft, hvis de er "syge" nok til at få tankerne, til at se sig selv som værende på kanten blot tanken melder sig.

Et respektløst billede som derved fremmer selvmord blandt unge.

Mediestorm8 comments:

Marian sagde ...

Den lykkepille-"sprudlende glade" pige havde uden tvivl en hulens masse problemer bag den lykkepille-"sprudlende glade" facade, ja. Ellers havde hun vel næppe haft nogen grund til at ty til den kemiske "lykke". Et af problemerne kan have været lykkepille-gladhedn i sig selv, siden selvmordsraten for lykkepille-konsumenterne er dobbelt så høj (ANTI???-depressiva?), som for dem, der vælger disse små "hjælpere" fra.

Men når man ude i offentligheden mangler en forklaring, så er det selvsagt meget mere belejligt med Scientology end med "anti"-depressiva'ne - eller en forkvaklet tilværelse i en forkvaklet familie i et forkvaklet samfund i en forkvaklet verden.

Hvor heldigt for både medierne, farmaindustrien og familien, samfundet, verdenen, at hun tog testen!

Anonym sagde ...

Ja fornægtelse er een af de stærkeste drifter i mennesket.

Og som forældre er man nok så skyldtynget, at man for at klare sig igennem det ubærlige, må søge at finde en forklaring. Der frikender ens egen rolle. Som forælder.

Det er en meget forståelig reaktion. Men det gør den ikke mere sand.

(Og om pigen: Det kan være svært. At være ked af det. Det MÅ man ikke. Uden grund.
Så man smiler. Det må man nemlig gerne. Det får alle de andre til at føle sig lettede. )

tosommerfugle sagde ...

Ja, det er jo desværre ikke uhørt at en ung brænder så alvorligt inde med sine problemer, at det bliver til et selvmord som omgivelserne slet ikke fatter, og søger en simpel forklaring på. Og det værste er næsten at de sikkert virkelig troede at det gik åh, så godt.

Jeg har ikke søgt om jeg kunne finde flere detaljer frem fra pressens graven i omstændighederne omkring Kaja, men jeg synes egentlig også at de få facts som jeg fik med gør det kun alt for nemt at se mønstret.

Jeg forventer ikke at lykkepillerne har været mere end et indirekte problem, at det blev hvad hun fik stukket ud når hun havde hjælp behov. Og så eller omkvædet blip, båt, her går det godt, tag dig sammen, du kan jo godt. Så er alle glade. Undtagen én.

Marian sagde ...

At give lykkepillerne skylden, ville være detsamme som at give Scientology skylden. (Bortset fra, at det nu er en trist kendsgerning, at de godt kan gøre folk sui- og også homocidale, der før de begyndte at tage dem, aldrig tænkte på selvmord, eller var aggressive: school-shootings'ene!) Alt for nemt. Medmindre man ikke stopper dér, men spørger videre ind: hvorfor tog hun lykkepiller, eller også: hvorfor tog hun overhovedet testen??? Hvis hun var sååå lykkelig?...

tosommerfugle sagde ...

Jeg tror også mere at hun tog testen den dag fordi hun boksede med tunge tanker. Og selv om hun spiste normalt, betyder det jo næppe at de problemer som gav sig udslag i anoreksi dermed var vel overstået.

Det er jo desværre for sent at spørge hende selv, og de få der véd noget lader det næppe blive offentligt kendt.

Marian sagde ...

Netop min tanke.

"Homocidal"... Sorry, det var virkeligt bare en skrivefejl!!! Homi(!)cidal hedder det ;)

tosommerfugle sagde ...

Jo, jeg grinte også lidt da jeg så den stavemåde, men gik ikke ud fra at du havde taget det freudianske slips på ;-)

tosommerfugle sagde ...

Le Figaro: Suicide d'une étudiante à Nice: la Scientologie disculpée

Anklagemyndigheden i Nice har afsluttet undersøgelsen af sagen, og konkluderet at de ikke kunne pege på Scientology-testen som årsagen til selvmordet. De lukker sagen, uden at have fundet en baggrund for Kajas beslutning.

Det ville sandsynligvis også være en overforenkling at pege på en enkelt årsag.

Logo sommerfugl