Logo sommerfugl

tirsdag den 26. februar 2008

Lykkepiller mod selvmord?

Selvmordsraten er faldet væsentligt siden starten af 1980'erne. Det er da en glædelig udvikling. Nogle mener at det må være fordi der bliver udskrevet mange antidepressive SSRI-piller ("lykkepiller"). Her er f.eks. en artikel fra sidste forår:

»Der er en klar sammenhæng mellem en stigning i forbruget af antidepressive midler og en faldende selvmordsrate,« forklarer afdelingslæge Lars Søndergård fra Psykiatrisk afdeling på Rigshospitalet.
Det er jo en virkelig populær disciplin at kikke på udviklinger der sker samtidig, og konkludere en sammenhæng, især hvis den passer med ens faglige tankegang.

'Lykkepiller'

Men nu er der kommet en undersøgelse af antidepressivernes effekt:
»Med disse resultatet ser det ud til, at der er meget lidt grund til at udskrive antidepressionspiller til andre end de allermest deprimerede, med mindre alternativ behandling er mislykket«, siger professor Kirsch.
Hovsa. Ubelejlige fakta.

Et mere langsigtet kik på statistikkerne for selvmord i Danmark tyder nu også på at der sker ting som ikke har at gøre med medicinsk behandling.

Selvmord statistik, rate 1922-1999

En meget konkret selvmordsforebyggelse i de senere årtier har været afskaffelsen af meget nemme metoder som overdosis af barbiturater (gammeldags sovepiller) og bygas med den livsfarlige gas kulilte. Der bliver færre selvmord når en hurtig metode ikke er klar i husholdningen. Det må betyde betydeligt mere end psykiatriens anstrengelser for at sælge medicinalindustriens produkter.

Der har jo også været talrige kritiske holdninger til den flittige brug af disse psykofarmaka. F.eks:
Den fortæller om baggrunden og den intensive markedsføring af disse piller.
Den amerikanske medicinalmastodont Eli Lilly havde oprindelig udset sig stoffet til at være det nye vidundermiddel mod for højt blodtryk, men efter utallige forsøg stod man tilbage med et stof, der kun havde kun effekt på nogle dyr og slet ikke på mennesker. Herefter var planen at bruge stoffet mod fedme, men heller ikke det virkede efter hensigten. Stoffet havde godt nok en effekt på appetitten, men egentlige vægtændringer var der ingen forsøg, der kunne dokumentere. Da man første gang forsøgte at bruge stoffet mod psykiske lidelser var det under navnet Fluxetin. Det foregik med psykotiske og stærkt deprimerede patienter på en lukket afdeling, men stoffet havde ikke nogen umiddelbar effekt på patienterne, bortset fra et par enkelte, der fik det en hel del værre.
Hmmmmmm...................

Der har også fra flere sider været rejst beskyldninger om at de forskellige fabrikater af lykkepiller ligefrem øger risikoen for selvmordsforsøg, især blandt børn og unge.


Tilføjet: Se også


1 comments:

tosommerfugle sagde ...

Politiken: Nye regler: Let depression skal ikke behandles mere

Så håber jeg at de praktiserende læger bliver mindre løse med receptblokken. De ordinerer 95% af "lykkepillerne", og har udstyret 5% af befolkningen med disse.

Logo sommerfugl