Amerikanerne begår især selvmord om onsdagen, viser en ny undersøgelse fra University of California, Riverside, ved professor Augustine Kposowa. Analyse af et register over dødsårsager i USA, fra år 2000 til 2004, viste at 24,6% af selvmordene blandt voksne skete på en onsdag. Dette er en meget stor afvigelse, som vil sige at næsten dobbelt så mange vælger denne dag, set i forhold til gennemsnit for de øvrige ugedage. Tendensen afhang hverken af hudfarve eller køn.
Det kan selvfølgelig siges at det ved et selvmord ikke er så vigtigt om det skete en mandag om vinteren, eller en onsdag om sommeren. På den anden side kan mønstre inspirere til at søge at forstå baggrunden for påfaldende afvigelser fra det gennemsnitlige, fra fortiden, eller fra andre lande.
Det tyder på at det ikke længere skal hedde "blue monday", men måske "blue wednesday".
Det er netop påfaldende at tidligere har det i mange år (ligesom i Danmark) været mandag som har haft flest selvmord. Dette er sædvanligvis set som udtryk for at personlige problemer normalt topper i weekenden, eller skuffede forventninger. Usikre spekulationer omkring skiftet til onsdag søger en forklaring i stress, og afstanden til næste weekend. Jeg synes ikke at det lyder overbevisende, og forskerne har da heller ikke (endnu) prøvet at gå dybere i tallene.
Et andet påfaldende resultat er at selvmordene var tæt på at være jævnt fordelt over hele året. Statistikken viser en lille overhyppighed sommer og forår, og tilsvarende færre selvmord om vinteren. Dette er interessant fordi tallene (igen ligesom i Danmark) tidligere klart viste at foråret var "højsæson" for selvmord. Måske også lidt fordi det endnu engang afkræfter den populære myte om særligt mange selvmord om vinteren, eller omkring jul.
Lad os se om Danmark får "amerikanske tilstande" ...
- B.T.:
Onsdag den farligste dag - University of California, Riverside:
UCR Study Contradicts Popular Belief About Seasonality of Suicides - University of California, Riverside:
Association of temporal factors and suicides in the United States, 2000–2004 - MSNBC:
Deadliest day for suicides: Wednesday - Hartford Courant:
National Study Finds Highest Rate Of Suicide On Wednesdays
Se også:
6 comments:
Som en af dem der ikke anser at livskvalitet er = tvanget at indfinde sig på et arbejde hver dag, har jeg her en anden teori:
Tidligere var menneskerne mindre tålmodige og stærke, de kastede sig derfor ud i selvmord umiddelbart efter realisationen mandag morgen om at de endnu engang var nødt til at slæbe sig afsted til den illusoriske livskvalitet.
Nu er de blevet stærkere og mere udholdelige og forsøger derfor at klare sig igennem og tage én dag mere og så endnu én dag indtil illusionen om livskvaliteten bare ikke går at opretholde længere hvorefter de kaster sig ud i selvmord om onsdagen hvor weekendens ro synes uendeligt langt væk.
Samme forklaring gør sig selvfølgelig gældende iforhold til årstiderne - for selvfølgelig er det sværere at overbevise sig selv om at den rigtige livskvalitet forefindes i indelukkede byggninger sammen med mennesker man ikke har nogen egentlig relation til - fremfor ude i den frie, fuglekvidrende, friske solsinsfyldte luft sammen med familie og venner.
:-)
Eller måske er selvmord umiddelbart efter realisationen af trædemøllens substitut for livskvalitet netop udtryk for at være stærk og handlekraftig. Altså at amerikanerne falder af på den ...
:-)
Den relativt nemme adgang til skydevåben derovre ses i øvrigt også på tæt på halvdelen af selvmordene sker ved selv-arkebusering. Og det antyder jo ikke at forskellen på en eller anden måde kommer af den tid som handlingens praktiske og mentale forberedelser kræver.
Mere sagligt synes jeg nu alligevel at det er meget påfaldende at der er dobbelt så mange selvmord på en enkelt ugedag. Selv om alt det med weekend og arbejdstid måske kan have en betydning, synes jeg ikke at det egner sig som forklaringsmodel for en så dramatisk og afgrænset forskel.
En underholdende spekulation kunne være at søge en sammenhæng med hvad TV har på programmet forskellige ugedage. Som f.eks. et eller andet tåbeligt talk show midt på ugen. Det ville dog kræve en del af ét af dem at sænke sig væsentligt fra standarden.
Har dog også tænkt lidt på om det påfaldende resultat kunne have en sammenhæng med administrative procedurer hos f.eks. politiet. Rent spekulativt kunne der tænkes at være en ugentlig indberetning. Selvmord hvor den konkrete dødsdag kan være svær at vurdere kunne få dags dato på skemaet. Eller noget i den dur.
Jeg vil da håbe at forskerne har søgt at overveje kvaliteten af indberetningerne. Men jeg vil såmænd ikke blive forbavset hvis den skulle være smuttet...
Teorien med de tåbelige TV-Shows ville jeg være hurtig til at købe, var det ikke fordi der næppe er sammenhæng mellem antallet af selvmordere og antallet af "tvangsindlagte" til at se disse tåbelige Shows. :-)
Teorien om indberetning og rapporter synes jeg straks lyder mere interessant.
Og så tænkte jeg over... Det kunne ikke være sådan at onsdag er payday- eller billday? For konfrontation med dårlig økonomi er jo til tider en bagvedliggende årsag til selvmord....
Økonomiske årsager til selvmord kan da forekomme, men mit indtryk er dog ikke at det er i en større del af tilfældene. Her under "finanskrisen" dyrker medierne at sprede nyheder om tilfælde fra hele verden. Det giver gode overskrifter, men samtidig "afslører" det at det trods alt kun er få spredte tilfælde. I øvrigt er denne undersøgelse jo fra længe før finanskrisen. Og nej, jeg har ikke set amerikanerne spekulere i noget med en kobling til ugerytmer for lønninger eller regninger.
Det hører så også med i billedet at den største gruppe i statistikkerne for selvmord er hvide pensionister, der vel typisk har økonomien i faste og forudsigelige rammer - hvad enten der er for mange eller for få penge....
Selv om jeg da ikke selv rigtig tror på den med TV shows, vil jeg dog pege på at der i princippet ikke skal "store" ting til for at få en som er på grænsen af selvmord til at sige "nu". Og der findes jo virkeligt rabiate "personligheder" derovre, hvor medierne udnytter underholdningsværdien i at lade dem få seere til deres anfald. F.eks. politiske "kommentatorer" der flyder over af hadefuldhed. Noget som rigtig kunne tænkes at bidrage til weltschmertz.
En spekulation som jeg til gengæld kan se en pointe i, er en observation af at relativt mange terapeuer/læger lader onsdag være en dag med færre konsultationer, eller endda holder lukket. Men igen, tror jeg ikke rigtig på at det skulle gøre en så voldsom forskel.
Hvis jeg selv lavde en statistisk undersøgelse på basis af indberetninger, ville et så påfaldende resultat som dette få mig til at grave dybt i om der var unøjagtigheder i mine metoder, eller netop i indberetningerne. Hvad enten afvigelsen er reel eller ej, er den stor nok til at dn bør forstås dybere....
Jeg må bare sige jeg er fuldstændigt forelsket i denne tegning. Den viser så ubeskriveligt meget og kan forståes på forskellig vis. Jeg har besluttet mig at få den lavet på min ryg - dog med kvinden der åbner op og viser sin livsglæde der nu er blevet til i min verden efter nogle hårde år :'(
Tegningen du mener er vel den fra blog indlægget For glem mig ej, med "The Forgotten" af Zindy; en "sommerfuglepige" siddende på hug....
Ja, det er en god tegning der kan forstås på flere planer. Jeg vil forslå lige at tage kontakt til tegneren før du bruger den. Zindy har en FAQ side om hvordan hun forholder sig til copyright og genbrug af hendes tegninger. Jeg tror såmænd ikke at hun vil have noget imod det, hvis hun lige bliver spurgt først.
Lyder dejligt at du selv har udviklet dig til en balance hvor livsglæden kommer frem :-)
Jeg har den holdning til det med "hårde år" at de giver mere dybde til livsglæden bagefter. Kontrasten får det lyse til at stråle mere, med det "mørke" som baggrund.
Send en kommentar