Logo sommerfugl

mandag den 13. februar 2012

Stupid Cupid, anti-Valentine for misantroper

Ever notice how Cupid rhymes with stupid? - Valentine-greeting
My Padded Craft Room: Stupid Cupid

Amor får en endefuld - Chéri Hérouard: Coquin D'Amour

Stupid Cupid - DO NOT TOUCH ME

Savage Chichens - Poor Cactus! Nobody ever wants to hug you! - There! - Freak.
Savage Chickens: The Cactus

Amor med nedskudte hjerter, og en stor kniv


9 comments:

Charlotte sagde ...

Aha, jeg kan så forstå at det er Valentinsdag i dag.
Det var jeg så ikke lige klar over og jeg forstår heller ikke meningen med den.
Og Amor, den der fede lille dreng med vinger og pile er da også et fuldstændigt mærkværdigt og bizart påfund. Jeg er pro-anti-Valentine, men ikke misantrop :-)

tosommerfugle sagde ...

Valentinsdag er først i morgen, den 14. februar - så jeg sørgede for at lægge upassende indhold på bloggen i forvejen....

Meningen med "de elskendes helligdag" er egentlig meget enkel. At gøre det til en "pligt" for mænd at købe diverse søde produkter til den udkårne, for ikke at løbe risikoen for at hun bliver sur og kold. Altså omsætning i de dertil egnede brancher.

Amor opstod vel som symbol på at blive ramt af forelskelse "ved første blik", som en romantisk forstilling om at mennesket ikke selv har ansvaret for sine følelser. I det mindste er Amor da bizar nok til at det er en figur som er nem at gøre grin med.

Også uden at være misantrop, eller insistere på at omfavne kaktus.... :-)

Charlotte sagde ...

Jeg har tænkt over det og er at kommet frem til at jeg må formilde mit syn på Amor. Fordi, bortset fra den højst underlige fremtoning , så er det at have et billede på at vi pludselig kan blive ramt af noget uventet udefrakommende jo meget godt. Vi kan jo blive ramt af alt muligt. Vi kan rammes af sygdom, stormvejr, en bil, arbejdsløshed, slumreanfald, inspiration, osv. Og det er netop det at tilfædet rammer vi aldrig får kontrol over - heldigvis. Og det er vel okay at føle sig ramt, hvis det er det man er. Det er ikke alting man kan bestemme selv. Hvorvidt forelskelse og de andre indefrakommende tilstanden såsom inspiration også rammer på samme måde som de udefrakommende ting er måske mere diskutabelt, men det kan i hvert fald godt være tilfældet der gør, at noget indefra kommende pludselig vækkes til live. Så jo, Amor, den sære skabning, som billede på det at blive ramt, er universelt.

tosommerfugle sagde ...

Pilen i hjertet kan vel blot blive et lille stik, som "kun" mærkes fordi nogle dybere følelser slippes løs. Den frække Amor, med sin "giftpil", kommer indefra, og den ukontrollable forelskelse er nærmest som den orkan som sommerfuglevingen ifølge kaosteorien kan udløse et andet sted i verden. Det kan jo kun lade sig gøre når vejrsystemerne lige passer til det.

Min oplevelse er at jeg af og til kan møde nogen, hvor jeg ret hurtigt oplever en resonans. En overensstemmelse, som kunne udvikles til "noget mere". Men derfor tager jeg ikke lyserøde briller på, og laver romantisk cirkusforestilling :-)

Sådan set tror jeg at Amor-myten i høj grad fødes af drømmen om at have Amor som frænde, og at den anden, den udkårne overvældes af romantiske følelser... Nok også derfor at illustrationerne med selvforsvar og afstraffelse opstår :-)

Charlotte sagde ...

Så analystisk skarpsindig du er. Din analyse lyder rigtig, men mon ikke der alligevel er stor forskel på om et menneske ønsker at være i den aktivt forførende rolle med Amor på sin side, eller tror du "alle" vil vende det sådan? Eller mener du, at det kan man ikke undslå sig, at sådan er menneskets psyke?

tosommerfugle sagde ...

Sigmund Freud ser jeg som glimrende anskuelsesundervisning i det problematiske i faste rammer for hvordan "menneskets psyke" antages at være. Så jeg er fleksibel her :-)

Men det må siges at de store romantiske dramaer typisk bygger på den flammende forelskelse, der fører til "nødvendigheden" af at forføre den udkårne. Det kan være underholdende historier, som rører ved noget i mennesket.

Deriblandt blandede følelser omkring selv at være ramt af pilen, og kæmpe en forgæves kamp for at få "den anden" til at indse at det altså er nødt til at være "os to".

Og så har jeg det med at vende tingene på hovedet, og forestille mig at mange kunne hygge sig ved tanken om at have Amor som frænde, en flaske med kærlighedsdråber. At tænde på en mulig partner, der bliver så forelsket at der ikke er brug for et stort (og risikabelt) projekt med at erobre og forføre.

Ikke nødvendigvis at det altid skal være sådan, men "bare" som en hyggelig tanke, en Amor-fantasi :-) Tænk hvad et Valentine-kort kunne føre med sig i et sådant romantisk billede.

Virkeligheden er der jo så for det meste mere arbejde ved. Og det behøver heller ikke være så galt....

Anonym sagde ...

Hejsa😡 Her er så til gengæld en ægte fuldblods Misantrop 🖕🏻🖕🏿🖕🏻🖕🏿
Misantropisk hilsen bror Peter

Anonym sagde ...

- Iøvrigt, med mit kendskab til damen: Hun forsøgte nok bare at komme i bukserne på dig! Hysteriske kvinder, du ved?
Misantropisk hilsen bror Peter

tosommerfugle sagde ...

Misantropi kan på en glimrende måde "konverteres" til noget sjovere ved at more sig over hvad mennesker er for nogle sære skabninger, der går rundt og gør det rodet for sig selv. Hvis nogen er "hysteriske" må der jo ligge noget under, også uden at de nødvendigvis selv kan gennemskue hvad der rører sig i sindet.

Og så kan det da godt være at de til gengæld ryster på hovedet over sådan en mystisk mand fra en anden verden, der ikke holder sig lignende forestillinger om hvordan et liv leves.

Logo sommerfugl