Logo sommerfugl

fredag den 24. oktober 2008

Faktahæfte om eutanasi

Center for Selvmordsforskning

Center for Selvmordsforskning har i september 2008 udgivet et faktahæfte nr. 24 "Eutanasi" (PDF). Socialrådgiver og stud.scient.soc Susanne Mouazzene prøver at formidle et overblik over diskussioner, handlinger og lovgivningen. Hæftet er ikke på nogen måde et debatskrift omkring aktiv dødshjælp, og tager ikke selvstændigt fat i de relaterede etiske spørgsmål.

Susanne Mouazzene:
Susanne Mouazzene
Som jeg læser skriftet er det ikke meget andet end en refleksion af hvordan Det Etiske Råd (der egentlig kun har med bioetik at gøre) behandlede emnet da det frarådede eutanasi. En proces, der var synligt farvet af rådets store repræsentation af læger og kristne teologer, samt en formand der er ihærdig modstander. Eksempelvis gjorde de noget ud af at bruge ord som eutanasi og aflivning, ord der distancerer sig fra den menneskelige side af problemstillingen. Fakta blev vredet for at passe til det allerede indtagne synspunkt.

Jeg vil ikke kalde faktahæftet interessant, men er da lidt nemmere tilgængeligt end selv at kikke rundt.

Ved en hurtig læsning stødte jeg på en klar fejl. Der står at "staten Oregon i USA har næsten det samme system som i Schweiz". Jeg synes at der er dyb forskel på systemerne. Oregon har et bureaukratisk lægestyret system som under definerede vilkår tillader en læge at skrive en recept på et dødbringende medikament. Schweiz tillader i princippet hvem som helst at hjælpe med selvmord, så længe der ikke er tvivl om motivationens renhed. I praksis udnyttes adgangen dog mest af læger.

Løvfald


2 comments:

Anonym sagde ...

Entusiastisk eutanasi. :-)
Et levende,vibrerende modspil. :-)'

(et klart digtoplæg til Silhuet der ikke holder skrivepause. :-) )

tosommerfugle sagde ...

Har du været på svampejagt? :-D

Jo, der er bestemt resonans i de ords harmoniske overtoner.... Og ja, mulighed for poetisering ;-)

Logo sommerfugl