Logo sommerfugl

onsdag den 22. oktober 2008

Psilocybin eller ecstasy til døende?

Robin Mackenzie
Robin Mackenzie leder instituttet for retsmedicin og lægeetik ved University of Kent. Hendes forskningsområde omfatter blandt andet muligheder for at forbedre dødsprocessen, og undgå at den primært er et medicinsk spørgsmål. Hun fortæller om at der i Los Angeles og Spanien forskes omkring effekten af stoffer som ecstasy og psilocybin (som i visse svampe) på døende kræftpatienter. Målet er at patienter undervejs i dødsprocessen kan få det mindre svært, og have bedre samvær med familien. Muligvis dø under påvirkning af psykoaktive (psykedeliske) stoffer. Det turde være overflødigt at nævne at tanken er kontroversiel.

Robin peger på at det jo forventes at vi mennesker påtager sig ansvar for vort liv. At dette kunne indbære at vi også tager ansvar for hvordan vi dør, på flere planer. Der findes en del mennesker hvis ønsker til døden er andet og mere end valgmuligheder som smertestillende behandling kontra passiv eller aktiv dødshjælp (eutanasi).

'Magic mushroom' - psilocybin svampe

Hvorfor ikke?

Jo, stofferne er forbudte i de fleste lande, primært på grund af frygt for afhængighed og misbrug. Disse argumenter holder ikke ligefrem omkring døende. Her er det værd at huske at morfin også regnes som narkotika, med risiko for afhængighed og misbrug. Mange mennesker dør reelt i en morfinrus. Og det er der da ikke noget odiøst i. Det er en relevant hjælp med sådanne stoffer, til at forbedre dødsoplevelsen. Fakta på bordet.

Ecstasy piller med smiley

Frygten for at stofferne er farlige og skadelige mener jeg i nogen grad bunder i at deres illegalitet hindrer kontrol over renhed, dosis og blandinger. Det er virkeligt en usikker affære at købe designerdrugs på disco. Under forsvarligt kontrollerede omstændigheder må stofferne virke mere forudsigeligt. Det er jo ikke ligefrem sagen at skulle dø på et bad trip, med skrækindjagende hallucinationer. Forskningen må også kunne vurdere risikoen for at de psykoaktive stoffer har uheldige virkninger i samspil med den potente cocktail af medikamenter som jo gives til rigtig mange døende.

En interessant observation er i øvrigt Marsh Chapel Experiment fra 1962. En gruppe religiøst mindede forsøgspersoner fik psilocybin. Næsten alle fortalte bagefter om dybe religiøse oplevelser. Det lyder ikke som den værste måde at dø på. Tænker dog lidt på om (hvordan) det ville påvirke oplevelsen hvis de i forvejen ligger med en frygt for at komme i helvede.....

Shrooms14 comments:

Anonym sagde ...

Altså med min altid snærende skam og skyld tror jeg nok, jeg personligt ville afholde mig fra at eksperimentere med slige euforiserende stoffer nu som op til min død. Jeg ville sgu se både slanger, helvedesild og hærdebrede domsmænd :D

Men for visse må det da være SKØNT at få lov at tage afsked i en smuk og salig bimmelimrus til toner af englesang og med himmerigslys forude...

tosommerfugle sagde ...

... eller med dine smukke ord svirrende omkring dig ... :-)

Det er da bestemt en interessant tanke at kunne gøre noget for at give døende mulighed for at forbedre oplevelsen. Der er måske alligevel en risiko for at de så kommer til at ligge og bande over at de ikke startede for mange år siden :-D

Anonym sagde ...

Du glemmer en meget væsentlig grund omkring de forbudte stoffer - nemlig at stoffer som kan skabe glædeseufori er særlig slemme for samfundet. Zombiestoffer er ok, amfetamin, E, og hash er derimod rigtig slemt....

Anonym sagde ...

og svampe.. puha..dem kan folk sågar helt selv plukke. Gratis...Ej, det går altså ikke..

tosommerfugle sagde ...

Godt du fangede den skjulte dagsorden ;-)

Der kan jo bestemt argumenteres omkring de "psykoaktives" stoffers skadelighed (mest på længere sigt), men næppe værre end de psykofarmaka (især antipsykotika) som livligt udskrives, ja nogen gange gives under tvang. Og f.eks. benzodiazepinerne (der også udskrives i nationaløkonomiske mænger) kan efter at have virket udmærket i starten give voldsom afhængighed. For mange tager det årevis at trappe sig ud. Fx heroin er piece of cake i den sammenligning.

Den målrettede svampeplukker skal jo dog passe en del på, der kan være en del forskel i mænger og blandinger af de psykedeliske stoffer. Lidt som hjemmebryggeren skal passe en del på med hvad der opstår af organ-opløsningsmidler :-)

Anonym sagde ...

Hører jeg dig ret tosommerfugle? Nej, det kan ikke passe!
For du sidder da ikke der og uddeler advarsler omkring svampe til mennesker som gerne vil dø, vel? :-)

tosommerfugle sagde ...

Ih nej, advarslen er bestemt ikke specielt møntet på mennesker som gerne vil dø. Jeg tror såmænd ikke at ret mange med det behov går på svampetur for at blive skæve :-)

Nej, så vil jeg da snarere sige at jeg har andre indlæg som advarer omkring risici ved brugen af sager som fx panodil, kulilte og helium.

Marian sagde ...

Harning: Kokain er faktisk en hel del billigere end Ritalin. Og har densamme effekt. ;) Man skal bare ud og finde en tilforladelig leverandør af en tilforladelig kvalitet.

tosommerfugle sagde ...

(Læste lidt op på "kiddie-cocaine" (Ritalin) kontra kokain, og hvis stofferne tages på samme måde er den største forskel at kokainen er hurtigere ude af kroppen igen, kræver altså hyppigere doser for at være "high". Derudover er der stor forskel på om begge stoffer tages som piller, eller sniffes).

Anonym sagde ...

@marian
Da ritalin er et statssubventioneret stof er det langt billigere. :-)

Marian sagde ...

Harning: Nåhhhr ja. De illegale drug pushere er der jo ingen, der tjener en rød reje på. Bortset fra dem selv. Havde jeg lige glemt.

Anonym sagde ...

Det er så forskelligt hvordan vi reagerer på stofferne og man skal nok vælge med omhu hvornår man skal eksperimentere med hvordan det udtrykker sig i den enkelte hvis ikke man ved det på forhånd. Jeg er dog med på at de rene bedøvelsesmidler som fx morfin nok dæmper de fleste ret godt.

Jeg reagerer (vi taler fortid, jeg tåler ingen stimuli mere) på kokain som et damp-barn: jeg bliver rolig. Andre bliver meget speedede.

Til gengæld bliver jeg meget speedet af alkohol.

Svampe og lsd giver mange visualiteter. Det KAN være meget smukt, men også temmelig skræmmende. Især når julehjerterne på Købmagergade falder ned, eller alt ligner lagkage. Eller ens arme lige blev 5 meter lange og fingrene er viklet ind i radiatoren. Det syre jeg har prøvet var meget ren syre. Jeg kan stadig smage det på tungen når jeg sidder og tænker tilbage. Heftige oplevelser.

Hash - til sidst blev jeg bare paranoid. Men det gjorde jeg også med alt det andet til sidst.

Af de stoffer der giver halluer vil jeg anbefale små fine psilocybin frem for de kemiske (lsd). Jeg har haft sådan nogen fine farveoplevelser med dem - fx en skøn koncert med CV på grøn scene, Roskilde.

Nåja...jeg tror ikke jeg egentlig vil anbefale stoffer generelt. Heller ikke i vores mad. Jeg har lige spist en hel af de der pomelo-frugter som blev trukket tilbage, og da jeg læste om det kunne jeg bedre forstå hvorfor jeg havde haft så utrolig mange smerter fra mine indre organer som jeg aldrig ellers mærker til. Bvadr!

Men jeg vil anbefale musik. Musik er et fremragende middel for mange.

Tak for taletid:-)

tosommerfugle sagde ...

You're welcome :-) As always.

Interessant med din vinkel på virkninger. Og den med at til sidst gjorde dem alle dig paranoid til sidst.

Kroppen har det jo med at prøve at kompensere mod den virkning som udefra kommende stoffer giver. Mange (både legale og illegale) virker godt i en periode, men på sigt bliver det noget rod med den ubalance som kroppen når til i sit forsøg på at kompensere. Catch 22.

Personligt har jeg hele livet afholdt mig fra at gøre erfaringer med sinds-påvirkende stoffer (både blide og hårdere). Det bliver jeg gladere og gladere for efterhånden som jeg ser mere om andres oplevelser. Mit indtryk er også at de øger kroppens tendens til at reagere på andre fremmede stoffer.

Hvis jeg var tæt på min død, ville det snarere være interessant at "lege", og se hvad der kunne komme ud af det. Og med forsigtighed, ja.

tosommerfugle sagde ...

Hallucinerende stoffer til kræftpatienter

En artikel fra Videnskab.dk baseret på et forsøg hvor 36 mennesker fik én dosis psilocybin, og et år senere blev deres reaktioner undersøgt. Pluk:

...

Over halvdelen af deltagerne rangerede rus-oplevelsen som én af de fem vigtigste begivenheder i livet. 64 procent svarede også, at rusen, som det hallucinerende stof fremkaldte, har ført til øget livskvalitet og lykkefølelse.

...

»Undersøgelsen viser, at stofferne kan fremkalde oplevelser, som ellers knyttes til bøn og meditation. Dette kan igen hjælpe os til at forstå neurobiologiske reaktioner, knyttet til religiøse og spirituelle oplevelser,« kommenterer Roland Griffiths i Science.

...

»Men måske vil brugen af hallucinogener kunne ændre patienternes opfattelse af døden. Dermed vil de også kunne få en bedre livskvalitet, fordi de ikke har behov for at blive sløvet ned med beroligende medikamenter,« kommenterer psykofarmakolog David Nichols.

...

Logo sommerfugl