Logo sommerfugl

søndag den 19. oktober 2008

Selvmordspropaganda

Selvmord - Film af Lasse Gjertsen
En ret populær video på YouTube, har været set over 1,8 millioner gange. Kan ikke anbefales hvis du har let ved at blive stødt. Ellers er den såmænd ganske underholdende. På norsk med engelske undertekster.12 comments:

Anonym sagde ...

Det er altså ikke helt rå nok for min smag...

tosommerfugle sagde ...

OK... prøv: Det Ultimate Selvmord

(Han fik spærret sin YouTube konto da han første gang uploadede den)

Fra en kommentar "jeg hører du er politi anmeldt for denne videoen lasse, er det sant?"

Anonym sagde ...

tja, skal det være så skal det være. :-)
Måske lidt for meget teenager jack-ass over det hele,
men det indirekte - tag livet af din selv på et smukt sted hvor du ikke splatter ud i hovedet af børn og hvor du har et par venner med til at rydde op er da en udmærket betragtning. :-)

Blev han virkelig politianmeldt?

tosommerfugle sagde ...

Jeg ved ikke om kan direkte blev anmeldt, men en norsk selvmordsforsker (Henning Herrestad) beskyldte ham for at bringe andres liv i fare.

> YouTube-Lasse setter andres liv i fare
> Henning Herrestad setter Lasse Gjertsen i fare

Hans egen hensigt var at vise at der kan laves humor også om dette emne - hvilket jo kan provokere nogle steder. Jo, det er meget jackass-agtigt (og egentlig ikke en stil som jeg sætter pris på). Men det er der jo nogen der gør - og forhåbentlig får emnet lidt mere ud i fri luft. (I en målgruppe som nok har mange medlemmer der værdsætter jackass-stilen).

En anden pointe med den sidste film her er også indirekte at argumentere for at selvmord som noget der bør være velforberedt (og dermed også gennemtænk). Skal det være, så skal det være :-)

Anonym sagde ...

Jeg kan bare sige, at jeg er glad for at mine børn ikke ville blive udsat for en mand som Henning Herrestad, skulle de påtænke selvmord eller ville have en vedkommende samtale om emnet - for ved at nægte at tale det sprog med de symboler, referencerammer m.v som de unge bruger, så nægter han også at anerkende dem - en samtale baseret på hvad man må sige og hvordan kan aldrig danne basis for en ligeværdig samtale og kan aldrig være til nogen som helst hjælp - idet de unge meget hurtigt ville nægte at tale med en sådan "oversiddervoksen"

tosommerfugle sagde ...

Jeg tror at både han og unge er ganske klar over at sådan en video bare er for langt ude, helt løsrevet fra virkeligheden og det i det hele taget at tale om selvmord. Pointen skulle være at undgå den bedrevidende voksen-vinkel der lukker af gennem forskrækket fokus på hvor sygt emnet er.

"Har du tænkt på selvmord? Fluks afsted til psykiatrien!"

Anonym sagde ...

(Jeg er her. Jeg har bare ikke noget at sige. Og ingen at sige det til ;-) )

KNUS

tosommerfugle sagde ...

Det er da også meget rarere end at sige noget for ikke at sige noget. Jeg lytter også gerne til det usigelige :-)

Kram!

Marian sagde ...

Jeg tænker, det er som den anden artikel, du linker til siger: folk tager jo ikke livet af sig, bare fordi de ser en YouTube video. De gør det, fordi det er det, de vil. Fuldstændigt latterligt, Herrestads argumentation. Men ved at kaste sig over YouTube-videoer og lignende, og beskylde dem for at være årsag, undgår man selvfølgeligt at skulle komme ind på de virkelige årsager.

Var for resten flad af grin, især over den første, tegneserie-tingesten :D Lidt Jack-ass-agtigt, nr.2, men stadigvæk...

tosommerfugle sagde ...

Der hvor jeg snarere tror at der kan ligge en reel fare for at "inspirere" til at en i krise vælger selvmord som udvej er hvis fremstillingen lægger op til at kunne identificere sig med den fiktive figur. Risikoen for det er, vil jeg mene, særdeles begrænset i Lasse Gjertsens to videoer her.

Den var større i "Den unge Werthers lidelser" hvor Goethe tegnede et billede af en ung mand med drivende weltschmerz og kærlighedssorg. Afslutningen var selvmord. Historien om hvordan unge ud over Europa lod sig inspirere til selvmord har givet Werther arketype-status indenfor selvmordsforebyggelse.

Det var slet ikke tilfældigt at jeg sneg en reference til Romeo og Julie ind som næste blogindlæg efter dette. Ganske uden tørre tal og rapporter vil jeg tillade mig at gætte på at dén historie er betydeligt farligere end Lasse Gjertsens værker her.

Eller hvad med den nationalklenodiske H. C. Andersens værker.... Hvor mange mon har kastet sig i bølgerne med "Den lille havfrue" i tankerne?

Den rene selvmordspropaganda!

Anonym sagde ...

Den film er nu lidt sjov :P og jeg vil nu mere sige typisk nordmænd xD endnu en mærkelig ting de har lavet..

Det er lavet en anden en en støtte film
http://www.youtube.com/watch?v=jsg-xFy4pt4
Min veninde og jeg har hørt den meget tit og høre også stadig sangen men jeg ser ikke filmen den giver mig kuldegysninger fordi jeg syntes det er uhyggeligt hvad modning kan gøre :s

tosommerfugle sagde ...

Ja, nordmænd og selvmord ;-)

Jeg kender godt den anden film, har den endda med i et blog indlæg "Sarah West: Tag min Hånd" fra februar. Den er jo netop også for at vise hvor slemt det kan blive med mobning.

Kommer til at tænke på et godt billede, der prøver at vise mobning på en anden måde:
> Pige med sommerfugleører

Logo sommerfugl