Logo sommerfugl

mandag den 27. oktober 2008

Jantelovens 10 bud, og omvendt

Janteloven

 1. Du skal ikke tro, du er noget.
 2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.
 3. Du skal ikke tro, at du er klogere end os.
 4. Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.
 5. Du skal ikke tro, at du ved mere end os.
 6. Du skal ikke tro, at du er mere end os.
 7. Du skal ikke tro, at du dur til noget.
 8. Du skal ikke le ad os.
 9. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.
 10. Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.

Aksel Sandemoses udformning af Janteloven, som gengivet herover, er velkendt. Dens problematisering af bedrevidende måder at behandle mennesket på, skriger jo nærmest på at blive vendt rundt.

Mange varianter af positive jantelove gør dette ved blot at ændre "ikke tro" til "vide", eller noget i den retning. En rent sproglig manøvre. Uden dybere eftertanke.

Jeg kan dog ikke lide den måde at gøre det på. Det bliver stadig til nogle bud, krav til hvad "du" skal. Og dermed et minus i karakterbogen hvis "du" ikke "kan finde ud af" at overholde loven.

Derfor foretrækker jeg en anden måde at lave en positiv jantelov på:
 1. Du er noget. Jo.
 2. Du er lige så meget som mig, og ligeså lidt.
 3. Du er klogere end mig, nogle gange.
 4. Du er ligeså god som mig.
 5. Du ved ligeså meget som mig, men ikke det samme.
 6. Du er ikke mere end mig, men heller ikke mindre.
 7. Du dur.
 8. Grin bare, også ad mig.
 9. Jeg respekterer dig, også hvis jeg ikke kan lide dig.
 10. Du kan lære mig meget.
Det er ganske op til dig. Jeg laver ikke love for dig.

Skildpadde og sommerfugl mødes


6 comments:

Anonym sagde ...

Jeg holder så meget af punkt nummer 9, fordi det hander om respekt.
Ironi er nogen af det mest dræbende for følelen af at være respekteret.
Jeg er opvokset med megen ironi - og som barn er det et metasprogligt niveau, der hægter een af, så man føler sig disredpekteret.

Respekt burde tilhøret 1 niveau i Maslows behovpyramide. Jeg tror det er afgørende or om vi bliver - tør blive - hele mennesker.

knus

tosommerfugle sagde ...

Respekt er netop en hel central basis for god menneskelig omgang. Og sådan set handler de andre punkter mest om at udtrykke respekt.

Respekt handler også om at prøve at møde det andet menneske hvor dét er. Det glemmes ofte i forhold til børn, hvor ironi, ja, bliver endnu en måde at tale nedad på, ligefrem udnytte barnets usikkerhed.

Og respekt handler især om ikke at være hverken mere eller mindre. Handler heller ikke om at være lige, at sammenligne. Men blot være og forstå.

Knus

Lizelotte sagde ...

Yeah! Lav plakater med dem og vedtag dem i folketinget! Det er jo nærmest en lærebog i assertion...

tosommerfugle sagde ...

Jamen, Folketinget er da domineret af politikere der netop udlever originaludgaven i praksis. Assertivitet er en modsætning til den store iver efter at alt skal lovreguleres.

Som f.eks. når der ses behov for præcise regler for dommernes påklædning, for at "løse" et "problem" der ikke ses i virkeligheden.

Peter sagde ...

Hej igen
Hvor er den dog god smuk og tankevækkende,- din omskrivning af Janteloven.
For mig er punkt 8 central: Man skal kunne tåle at blive grint af. Måske endda at "tabe ansigt" Som voksen forstås! Den dag verdens ledere praktiserer det!?!
Der går nok lige et par dage..:-)
Mvh peter

tosommerfugle sagde ...

Min omvendte jantelov handler netop om selv at praktisere, i stedet for at det er "den andens fejl". Spejlingen ligger ikke i blot at lave positivt klingende regler, men i at vende det til at det handler om egen måde at tænke og udtrykke sig på. Sin egen måde at mene.

Og det er netop i høj grad til stede når jeg formulere at det er helt i orden at nogen griner både ad og af mig. Når nogen gør det, må der jo være en grund til det. Måske en som jeg selv arrangerer bevidst, ellers er det mere en anledning til at tænker over hvorfor, i stedet for at blive sur!

Hvad verdens ledere angår, ses der dog episodiske tegn på at de lægger op til at grine af dem. Især har jeg set at præsident Barack Obama direkte har dyrket, på TV, at gøre grin med sig selv.

Men generelt er de jo politikere, og som jeg var inde på i et tidligere svar her, er de jo netop i den kategori hvor deres "fag" er at ville bestemme på vegne af andre, og udstede love som forventes overholdt. Hvor det er "de andres fejl", hvis de overtræder loven. Ligesom janteloven.

Lovgivning er noget som ikke indeholder respekt for individet tænkeevne, men søger tværtimod at gøre reglerne så generelle at de altid skal overholdes, også når der er gode grunde til at gøre noget på en anden måde...

Logo sommerfugl