Logo sommerfugl

fredag den 31. oktober 2008

Halloween udsmykning

Halloween græskar selvmord / Pumpkin suicide

De amerikanske traditioner omkring halloween bliver jo importeret til Danmark. Mange opfatter det derfor som et amerikansk fænomen, men egentlig har dagen sin rod i keltiske traditioner, og svarer til den næsten glemte danske allehelgensaften.

Den moderne udgave fokuserer blandt andet på "hyggelig uhygge", med hekse, spøgelser og død. Ovenstående græskar ("Jack-o'-lantern") hører til de mere markerede, men er stadig i tråd med hvordan dagen udsmykkes.

En anden mulighed er at hænge dukker op i træer, spille på uhyggen omkring hængninger og selvmord. For nogle få år siden udnyttede en 42-årig kvinde fra Frederica (en lille by i Delaware) traditionen på en barsk måde. Ved halloween begik hun selvmord ved at hænge sig i et træ, fuldt synlig fra en trafikeret vej. Der gik mange timer før nogen opdagede at det ikke var til pynt.

Rent spekulativt forekommer det sandsynligt at hun med vilje arrangerede det sådan at hun ville kunne være død længe før nogen af de mange forbipasserende opdagede noget. At hun ville sige noget derigennem, måske et sidste udtryk for en gnavende ensomhed, at føle sig "usynlig" i en trist dagligdag.

Hendes død blev mere underholdende end hendes liv.

Halloween hanging


2 comments:

Anonym sagde ...

Mon dog at nogen kan finde på at begå selvmord ud fra underholdningsværdien?

For nogle år siden sendte min morbroder en lille artikel om et andet ligfund i USA, en lille dreng, som var død af kulde og som også havde været mishandlet.

Sagen blev aldrig fuldt opklaret, men vakte en diskussion om socialt ansvar.

Jeg hørte i radioens "Apropos" at Jack med lanternen var Irsk og havde en ROE-lygte. Hvordan laver man sådan en?

tosommerfugle sagde ...

Nej, jeg tror heller ikke på selvmord ud fra underholdningsværdien. Slutsætningen var en kombination af sort humor, og den observation at hendes død hurtigt kom i kategorien med sære historier, som bruges som underholdning med anstrøg af gys. Nogen synes at den er sjov, hvilket forarger andre.

Og jo, også denne historie lyder som om det havde være på sin plads om nogen viste socialt ansvar ved at interessere sig for hende mens hun levede. Men der er jo normalt slet ikke svært at "få lov" til at gå ned.

Jeg fandt hurtigt en Lollandsk vejledning i at lave roelygter:
Lav roelygter med ARKIbald
Det er jo så nemt med Internet :-)

Logo sommerfugl