Logo sommerfugl

tirsdag den 14. juli 2009

Joan og Edward Downes fælles finale efter 54 års symfoni

Noget der i særlig grad synes at kunne ophidse modstandere af at mennesker vælger at afkorte deres alderdom, er når ægtepar gør det i fællesskab. Altså vælger at dø samtidig. Mere eller mindre aktiv dødshjælp. Får hjælp til selvmord.

Sir Edward Downes som dirigent
Et aktuelt eksempel er den britiske dirigent Sir Edward Downes og hans kone Lady Joan Downes. Deres børn, Caractacus og Boudicca, har fortalt offentligheden om hvordan forældrene fredag den 10 juli 2009 fik en fredelig død, på en måde som de selv valgte. De rejste til Schweiz, hvor Dignitas hjalp med det praktiske. En værdig død, som desværre ikke kunne foregå hjemme.

Parret fik 54 år sammen. Han havde dirigeret BBC's symfoniorkester i 40 år, men var som 85-årig næsten blind og døv. Mange helbredsproblemer og smerter. Hans 11 år yngre kone havde været balletdanser, koreograf og TV producer. Hun var døden nær af kræft i bugspytkirtel og lever. De valgte at afslutte et langt og godt liv, før den sidste livsrest kom til at handle om sygdom og manglende muligheder for at have det tåleligt. De regnede sig selv for meget heldige med at have haft virkeligt gode liv, både arbejdsmæssigt og privat.

De døde med hinanden i hænderne. Med deres børn i hænderne. Han kunne sikkert godt have levet nogle måneder eller år endnu. Som en blind, døv og gangbesværet alderdomssvækket gammel mand. Uden sin elskede kone. Uden sin elskede musik. Omringet af sine tusinder af bøger, uden for rækkevidde. Uden et liv. Hvorfor dog det?

Sir Edward Downes
Fra børnenes pressemeddelelse:
It is with great sadness that we announce the death of our parents Edward and Joan Downes on Friday 10th July.

After 54 happy years together, they decided to end their own lives rather than continue to struggle with serious health problems. They died peacefully and under circumstances of their own choosing, with the help of the Swiss organisation Dignitas, in Zurich.

Our father, who was 85 years old, almost blind and increasingly deaf, had a long, vigorous and distinguished career as a conductor. Our mother, who was 74, started her career as a ballet dancer and subsequently worked as a choreographer and TV producer, before dedicating the last years of her life to working as our father's personal assistant.

They both lived life to the full and considered themselves to be extremely lucky to have lived such rewarding lives, both professionally and personally.

Our parents had no religious beliefs and there will be no funeral.

They will be missed by Caractacus, Boudicca, Omar and Zeki, as well as by many family members and friends.

Sådan set en smuk historie. Hvorfor i alverden er der dog nogen som synes at de skulle have været tvunget til at overleve længere end de kunne leve?

Sir Edward Downes and Lady Joan Downes

Politiet undersøger sagen. Eventuelle hjælpere risikerer op til 14 års fængsel, hvis politi og anklagemyndighed for en gangs skyld vælger at håndhæve loven. Det har det været ret uvillige til i efterhånden over 100 sager hvor briter har rejst til Schweiz for at få en bedre død end hjemme.

Her i sommer lykkedes det endnu engang ikke at få den uforsonlige og nærmest brutale lov ændret. Et ændringsforslag om at lovfæste den reelle straffrihed for at hjælpe med at få en selvbestemt død, uden for Storbritanniens grænser, blev forkastet. Sådan set var det også lidt mystisk at holde fast på at forbyde hjælp til velbegrundede selvmord, undtagen ved "selvmordsturisme" til Schweiz med dets mere humane love.

Det også briterne mangler er at respekten for livet får lov til at blive taget så seriøst at det ikke skal være en forbandet pligt at leve når det kun kan blive til at overleve.

Joan Downes og Edward Downes med nyfødt barn, 19670 comments:

Logo sommerfugl