Logo sommerfugl

lørdag den 18. juli 2009

Snape gav aktiv dødshjælp til Dumbledore (Harry Potter)

Jeg har ikke læst Harry Potter bøgerne (eller set filmene), men "fik øje" på debat omkring en episode fra dette eventyrlige univers. Især katolikker har ladet sig forarge over omstændighederne omkring hvordan Dumbledore døde.

For en ordens skyld: Spoiler alert....

Dumbledore og Snape

Episoden fra Harry Potter og Halvblodsprinsen er at professor Severus Snape dræber den stærkt svækkede rektor Albus Dumbledore med forbandelsen Avada Kedavra. Derved markerer Snape sig på dødsgardisternes mørke side, under kommando af Lord Voldemort. Det fremstod som et meget stort forræderi, fordi Dumbledore havde dyb tillid til Snape. Det sidste Dumbledore sagde til Snape var "Jeg ber dig".

Severus Snape og Albus Dumbledore

Dramatisk gav det god mening, på den måde at Harry Potter nu måtte klare sig uden sin mentor, uden at have Dumbledores ledelse og støtte. Nu var Harry blevet voksen.

Efter Snapes død i den næste bog, Harry Potter og Dødsregalierne, kan Harry Potter ved hjælp af Mindekarret opdage at Snape altid var helt loyal mod Dumbledore, der allerede var døden nær. Dumbledore havde presset og overtalt Snape til at dræbe sig, til at blive udfriet fra sine lidelser. Det var meget svært for Snape at opfylde ønsket, adlyde kommandoen. Give en slags hjælp til selvmord.

Professor Severus Snape

Dumbledore bad Snape om denne store tjeneste. "Kun du ved om det vil skade din sjæl at hjælpe en gammel mand med at undgå smerte og ydmygelse". Snape lod sig overtale, og Dumbledore fik på den måde den hurtige og smertefri død som han bad om. Alternativet havde været forfærdeligt, måske at blive langsomt flænset af en varulv.

Snape var altså en god og kærlig hjælper, der gav aktiv dødshjælp (eutanasi) til Dumbledore. Derudover var det også "hensigtsmæssigt" som en del af Snapes dobbeltspil i kampen mellem det gode og det onde. Dumbledore fik det bedste ud af sin uundgåelige død, det var ikke blot at han ofrede sig.

Dumbledore

Netop "aktiv dødshjælp" er noget som kristne (især katolske) dogmer ser som noget dybt umoralsk. En stor synd. Jeg har set det fremlagt som stærkt problematisk at aktiv dødshjælp foregik på den gode side i historien, at det skulle være en "objektivt" ond handling af Snape. Og at det var forkert af Dumbledore at bede Snape hjælpe sig på denne måde. At det var problematisk at J.K. Rowling ikke indskrev en morale der fordømte handlingen. Det blev set som et behov at bøgerne skulle formidle et bestemt moralsk syn på aktiv dødshjælp, i stedet for at læserne (børnene) selv tænker efter omkring etikken. Moral ses som noget absolut, ubøjeligt. Ikke noget som mennesker kan tillade sig at tage selvstændig stilling til.

Det er heller ikke just sådan at J.K. Rowling i øvrigt ser et behov for at undgå at provokere kirkelige dogmer. Det vakte jo også forargelse da hun i en efterfølgende besvarelse af et spørgsmål om Dumbledores kærlighedsliv, kom frem med at hun da altid havde tænkt på Dumbledore som bøsse. Det var nok til at få nogle kristne fundamentalister til at forlange bøgerne fjernet fra skoler.

J.K. Rowling

Jeg ved selvfølgelig ikke hvordan J.K. Rowling tænkte da hun skrev forløbet omkring Dumbledores død, men jeg har svært ved at tro andet end at hun også mindedes sin mors død. Netop da den 25-årige Rowling var begyndt at skrive Harry Potter bøgerne, døde hendes 20 år ældre mor, Anne, af sin fremadskridende multipel sklerose (også kaldet MS eller dissemineret sklerose). Hun har selv peget på at moderens død påvirkede hendes skrivning kraftigt.

J.K. Rowling
Det var forfærdeligt for datteren at følge sin mors gradvise tilbagegang gennem 10 år, hvordan hun blev langsomt flænset af sin sygdom.

Sklerose er netop en sygdom som får nogle af de ramte til at ønske sig aktiv dødshjælp, kæmpe for at få lov til få fri fra den sidste og største elendighed. Måske et selvmord mens de stadig selv kan klare det. Ikke tror på lidelse som noget forløsende.

Jeg har ikke set J.K. Rowling markere sig åbent i debat omkring aktiv dødshjælp, men det ser jo ikke ligefrem ud til at hun tager afstand fra det.

Albus Dumbledore

Jeg har også set citeret at Dumbledore sagde følgende til Harry Potter:
You are the true master of death, because the true master does not seek to run away from Death. He accepts that he must die, and understands that there are far, far worse things in the living world than dying.
Netop. Livet kan være en skæbne værre end døden.


2 comments:

Anonym sagde ...

Snape er også død...

tosommerfugle sagde ...

Mange dør jo i Harry Potter, efterhånden som serien skrider frem. Og jeg nævnte jo også at Snape døde i den næste bog.

Her i blog indlægget valgte jeg så bare at fokusere på hvordan Dumbledore døde, på grund af de moralske og etiske overvejelser omkring frivilligt at gå i døden.

Og de alt for tydelige paralleller til hvordan J.K.Rowlings egen mor døde. Jeg vil ikke påstå at dette var en aktiv handling, fra hende selv eller datteren - men meget peger på at tanken har været tænkt.

"...there are far, far worse things in the living world than dying."

Logo sommerfugl