Logo sommerfugl

lørdag den 14. juni 2008

Britisk højesteretsdommer stadfæstede ret til selvmord

En 66-årig britisk kvinde, "Mrs Z" døde i 2004 i Zürich. Hun var ikke i stand til at rejse alene, men hendes mand hjalp hende. På denne måde kunne hun få hjælp til selvmord hos Dignitas. Hun var så syg at hun ikke ønskede at leve videre. Så syg at hun ikke kunne begå selvmord alene. Hun fik den død hun havde behov for. Når egentlig aktiv dødshjælp (eutanasi) ikke var en mulighed, måtte familien opsøge en udvej udenlands. En selvvalgt human død via et sovemiddel.

Sir Mark Hedley
Blot et døgn forinden havde en britisk højesteretsdommer ophævet en kendelse, der forbød parret at rejse. Myndighederne hvor Mrs Z blev passet havde bragt sagen for retten, da hensigten blev kendt. I første omgang blev der nedlagt forbud mod rejsen, men vurderingen blev at myndighederne ikke havde pligt til at hindre turen til selvmordsklinikken i Schweiz, ikke skulle krænke hendes rettigheder. Samtidig med at han hævede dommerkendelsen pointerede dommeren, Sir Mark Hedley, at hendes mand formodentlig overtrådte loven, risikerede op til 14 års fængsel for hjælp til selvmord.

Reelt fik Mrs Z højesterets ord for at det var hendes ret at begå selvmord, også selv om hun ikke kunne gennemføre det selv. Det var en historisk kendelse.

Cerebellar Atrofi
Normal lillehjerne til højre.

Siden 1997 led hun af en sjælden fremadskridende nervesygdom som nedbrød lillehjernen, gav cerebellar ataksi. Storhjernen og sindet var ikke ramt, men resten af kroppen er afhængig af lillehjernens styring. I første omgang ville hendes mand og børn ikke være med til at hun ville afslutte sit liv, men de ændrede mening da de fulgte hvordan hun fik det værre og værre, de overbevisende fakta.

Han blev ikke arresteret da han kom hjem. Loven skulle ikke håndhæves.

Den sidste bro0 comments:

Logo sommerfugl