Logo sommerfugl

søndag den 15. juni 2008

Også børn fortjener respekt

Det er da rart når der kommer undersøgelser der viser hvad der egentlig blot burde være sund fornuft.

Børn der ikke får skældud, får et mere positivt livssyn. De er mere åbne og tillidsfulde overfor omverdenen end børn, der får skældud.
Erik Sigsgaard
Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse i følge Politiken:
Blandt andre har seminarielektor Erik Sigsgaard fra Videncenter for Institutionsforskning været med til at lave undersøgelsen.Videre hedder det:

Skældt ud
Vi lever i en primitiv tid

Før i tiden mente man, at det var nødvendigt at slå børn, for at få dem til at makke ret. På samme måde mener mange i dag, at det er nødvendigt at skælde ud.

Derfor bliver 97-98 procent af alle danske børn skældt ud i større eller mindre grad.

»Jeg er sikker på, at man om 100 år ser tilbage på vores tid som temmelig primitiv og ret så uvidende om de store skadevirkninger, der er forbundet med skældud«, siger Erik Sigsgaard.

Selvfølgelig kan der være behov for nogen gange at sætte faste grænser overfor børn, kraftigt markere at nogle ting ikke går. Det er ikke hvad jeg opfatter som skældud.

Det er mere når det bliver til en stil som nærmer sig et skænderi, bortset fra at barnets muligheder for at forsvare sig typisk ikke står mål med den voksnes galde. Det får nemt karakter af mobning. Overfor børn er det i endnu højere grad respektløs opførsel. Og børn fortjener respekt, har brug for den, i stedet for at blive trynet eller sablet ned.

Det skulle da ikke være så svært at indse. Psykiske tæsk kan endda være værre end fysiske.

Det gælder forresten også for voksne.

UPDATE: Politiken: Skældud er skidt for børn


0 comments:

Logo sommerfugl