Logo sommerfugl

søndag den 8. juni 2008

Den menneskelige vinkel

Sidste lørdag, den 2. juni, fandt en forbipasserende en plasticpose ganske tæt på friluftsscenen i parken bag Horsens Kunstmuseum. Indeholdet var liget af en nyfødt pige, omhyggeligt svøbt i et håndklæde. Sagen efterforskes som en drabssag, men det er ikke lykkedes at opspore moderen eller en konkret forklaring.

Babyen var født velskabt fire dage før hun blev fundet, og havde ligget i posen to dage. Ingen tegn på vold eller sygdom, pigen blev formodentligt efterladt i live. Placeringen tyder på lokalkendskab.

Artikler fra Politiken:

En ulykkelig sag. Her søndag aften så jeg en Politiken artikel, der heldigvis sætter fokus på den menneskelige vinkel, at der er mere brug for hjælp end straf.
Jørn Beckmann
En pensioneret psykolog, Jørn Beckmann, der i sit arbejdsliv har udarbejdet et hav af gerningsmandsprofiler, siger sin mening:
»Der er ikke tale om en forbrydelse, men om en ulykke. Det har været kvindens eneste udvej. Hendes håb har været, at babyen blev fundet. Hun har svøbt barnet så omsorgsfuldt ind i et håndklæde, og lagt det så tæt på en offentlig sti. Ellers kunne hun jo have hældt det i havnen«.
Han er overbevist om at kvinden har været ganske alene, og gjort det bedste hun kunne overskue. Han forstår godt at hun er meget bange og skjuler sig.
»Det er meget skamfuldt. At være nødt til at skille sig af med sit barn er den totale menneskelige fallit. Det, der skulle have været højdepunktet i hendes liv, er blevet til en hemmelig begivenhed, der mærker den arme kone for livet«.
Han mener at hun har brug for at få frit lejde, og hjælp til den enorme smerte som hun bærer på.

En fornuftig mand, Jørn Beckmann.

Der er netop brug for den menneskelige vinkel, ikke paragraffer, i sådan en sag her. Dom og straf ville være meningsløst, ikke hjælpe på noget som helst. Det mest triste er at kvinden var så alene at hun ikke kunne se andre udveje, end at håbe på at hendes nyfødte pige blev fundet hurtigt, og givet den omsorg som moderen selv ikke følte at hun kunne magte. Nu har hun bare endnu mere brug for selv at få omsorg. Triste fakta.


11 comments:

Anonym sagde ...

"hun ikke kunne se andre udveje, end at håbe på at hendes nyfødte pige blev fundet hurtigt, og givet den omsorg som moderen selv ikke følte at hun kunne magte."

Hun har haft massevis af andre udveje for at komme af med barnet, med bare en minimal indsats for at sikre at barnet overlevede. Hvis bare hun havde kontaktet nogen, anonymt om at barnet var der, så var livet blevet reddet.

Men hun havde åbenbart ikke overskud til at bruge 10 minutter på at tage ned til en mønttelefon.

Ja - hun har brug for behandling, men ærligt talt synes jeg også at hun skal have sin straf for manddrab, eller hvad der nu gælder...

tosommerfugle sagde ...

Jeg tror på at hun, i sin situation, gjorde hvad kun kunne overskue. Og at hun var i en meget svær situation, uden overskud til at kunne overskue noget. Hvis hun havde samme overblik som "vi andre", havde hun ikke haft brug for at give slip på sit barn.

Straf er et meningsløst begreb her, vil blot gøre det værre.

Anonym sagde ...

Åh det er en grim sag.
Jeg ved ikke hvad jeg skal mene, det er klart det må være helt forfærdeligt for kvinden, og hun har brug for hjælp.
Men samtidig har personen der skrev det første indlæg ret i, at det er mord, og der var bestemt mere personen kunne gøre for barnet.

Mordere der 'kommer til' at slå ihjel på en eller anden måde må også have det helt forfærdeligt efter, men det betyder stadig ikke, at de ikke skal straffes.

Men jeg er stadig splittet, fordi samtidig vil fængsel jo ikke hjælpe nogen, og kvinden vil blot få det endnu dårligere af det.

Synes bestemt Jørn Beckmann har ret i hvad han siger.

tosommerfugle sagde ...

Da jeg er enig med Jørn Beckmann om at det er ret usandsynligt at barnets død var i tankerne hos moderen, mener jeg ikke at det er relevant at tale om mord/drab. Indenfor rammerne af straffeloven kunne det mere kaldes for at efterlade en person i hjælpeløs tilstand.

Selvfølgelig er det her lidt spekulativt, når sagen ikke er opklaret.

Jeg mener at sagen skal ud af den juridiske mølle hurtigst muligt, måske ud fra den med ikke at være psykisk tilregnelig. Og jeg mener at kvinden har brug for en hjælp der ikke har karakter af tvang / straf.

Jane Birke Nielsen sagde ...

Det er en dybt ulykkelig sag og jeg mener bestemt ikke hun skal straffes som en morder. Hun har været meget meget langt ude i tovene og har ikke kunnet overskue noget som helst, heller ikke hvad konsekvenserne kunne være ved at efterlade et spædbarn på den måde.
Jeg har selv mistet et spædbarn og burde jo nok egentlig være rasende over at en mor gør sådan når der samtidig er andre der mister børn, de bare sådan ønsker, men jeg synes faktisk at det er samfundet der bærer den største skyld.
Jeg ved godt at vi i Danmark har det åh så godt og der er hjælp at hente mange steder, men hvis vi nu tænker os rigtig om, er det så rigtigt? Er det ikke bare noget vi efterhånden er blevet hjernevasket til at tro, at her er altid hjælp at hente. Hvis der var så meget hjælp, så var der nok ikke 3 mødre indenfor 1 år der har valgt at efterlade deres babyer på den måde.
Nej lad os få nogen steder, hvor man anonymt og legalt kan aflevere sine nyfødte, hvis man ikke kan overskue selv at ha dem. Jeg mener tyskland har sådanne steder og det må vi da kunne lære af.

tosommerfugle sagde ...

Jo, Tyskland har en Babyklappe (engelsk), eller "moses-vindue", omkring 80 steder. Det er en sikker måde anonymt at kunne give et barn videre. Jeg tror at den største gevinst ved disse er de børn, der slipper for at begynde deres liv i hjem, hvor der ikke er overskud. Og der er jo ikke ligefrem mangel på par som meget gerne vil adoptere.

Og det er jo netop rigtigt at den med at der altid er hjælp at hente i Danmark i stigende grad er blevet en myte. Det kan kræve mange ressourcer at tage kampen med systemet, kræve stor viden at komme igennem lag af afvisninger og klagesager. Ud over pilleglas er det primært de stærke der kan få hjælp, ikke dem som mere har brug for ro, fred og omsorg.

Anonym sagde ...

I USA har man "frit lejde" love hvor enhver kvinde annonymt kan aflevere et barn på en politistation, brandstation eller et hospital uden at der bliver stillet spørgsmål og uden at hun bliver bedt om at stå til ansvar. Disse love har reddet mange små børns liv. Jeg synes absolut vi skal overveje at indføre noget lignende i Danmark, evt. kombineret med noget annonym hjælp til moderen.

tosommerfugle sagde ...

God mulighed at have, ja, jeg tror dog at det for nogle vil kunne være en nærmest uoverstigelig barriere at være nødt til at se nogen i øjnene imens. Det er jo allerede mere end slemt nok at måtte erkende ikke at kunne give barnet de stabile rammer, som moderen måske heller ikke selv har haft.

En tanke for hvordan det kunne udformes i Danmark kunne være om kvindekrisecentrene var forberedte på at kunne tage hånd om disse tilfælde.

tosommerfugle sagde ...

Politiken: Politiet: Mor til barnelig er fundet
DR: Mor til død baby fængslet

En 21-årig spinkel lyshåret kvinde er anholdt efter tip fra en borger, anbragt på psykiatrisk afdeling, og sigtet efter straffelovens § 238, om at dræbe sit barn. Hun afgav forklaring via tolk, for lukkede døre.

Jeg håber at hun kan få en hjælp, der møder hende hvor hun er.

Marian sagde ...

Desværre nok ikke dér, hvor hun er nu. - At forstå på begge måder: dér, hvor hun er nu, interesserer man sig ikke meget for, hvor folk lige er.

tosommerfugle sagde ...

Netop den bekymring var jo så også hvad der stod mellem mine bevidst naive linier ;-)

Logo sommerfugl