Logo sommerfugl

lørdag den 15. september 2012

Selvmord for psykisk sundhed

Pro-suicide websites did more for my mental health than therapy ever did.

Et anonymt postkort bragt af PostSecret sidste søndag. Sjovt nok fik det lidt provokerende kort et par kommentarer med på vejen, om at selvmord ikke skulle være en "udvej", selv om teksten netop peger på at den anonyme person havde fået det bedre. At det var nyttigt at læse om emnet, og forholde sig mere konkret til sagen. Det var den bedste terapi. Der er stor forskel på behovet for at snakke om tingene, og rent faktisk omsætte det til handling. Selvmord kan ikke ties ihjel. Det kan mennesker.


2 comments:

Anonym sagde ...

Det er min erfaring, at mange af ”anti-selvmordssiderne” er præget af formaninger der nærmer sig regulære floskler såsom: Permanent løsning på et midlertidigt problem, tænk på dem du sårer, der er så meget at leve for, det går over, osv. uden faktiske anvisninger til hvordan man så kan løse de problemer man måtte have. Det kan måske snarere medvirke til at den selvmordstruede får endnu lavere selvværd, hvilket måske kan fremskynde selvmordet, endda med uovervejede og stærkt uhensigtsmæssige metoder, der kan være til fare for andre. De ”Pro-selvmordsider”, jeg har set indeholder altid råd om, at man ikke skal drage forhastede konklusioner, samt at man skal planlægge det omhyggeligt, hvilket alt sammen giver ekstra tid til at tænke sig om, samt sikrer at metoderne der benyttes, ofte vil være så skånsomme som muligt overfor omgivelserne.
Kunne man ikke forestille sig, at det giver bedre stof til selvrefleksion end det ”anti” siderne kan tilbyde?

tosommerfugle sagde ...

Flosklerne står netop i kø, når forskrækkelsen i forhold til selvmord omsættes til "pædagogiske" slogans, som ikke bidrager med andet end en grov overforenkling af problemstillingen. Jeg har da også haft et par stykker af dem til "behandling" tidligere her på bloggen:
> En permanent løsning på et midlertidigt problem?
> Er selvmord fejt?
> Er selvmord egoistisk?

Jeg ser det dog også det problem at disse hjemmesider typisk er centreret om budskabet: "Søg hjælp! Du er syg!". Udbyderen af "hjælp" er især det psykiatriske system, men de har mere end blot et image-problem, når "dagens nyhedshistorie" lyder Psykisk syge dør af medicinen:
En ny undersøgelse, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, viser, at dødeligheden blandt psykiatriske patienter er mere end ti gange så høj som blandt danskere uden psykisk sygdom.

Der er jo mange historier der fremhæver hvordan dét system er degraderet til mest at gøre det til et spørgsmål om udskrivning af medicin, om "nødvendigt" ved tvang. Jeg kan godt forstå om mange på forhånd er mere end blot betænkelige ved at nærme sig dén dør, også selv om der lejlighedsvis ses lyspunkter:
> Nyhed: Fornuft i psykiatrien
> Tryghed og tillid forebygger selvmord
Men på den anden side:
> Femdoblet selvmordsrisiko efter psykiatrisk indlæggelse
> Psykiatrien giver ikke tryghed til "psykisk syge"

Du har helt ret i den observation at det netop er de såkaldte selvmordsforherligende sider, som gør meget ud af at pointere behovet for omtanke og forberedelse, samtidig med at de netop tager spørgsmålet seriøst.

Et "godt grundlag" for at vælge mellem alternativer må være at have undersøgt dem ordentligt, og veje pro et contra. Det gælder i høj grad også for selvmord, og jeg tror netop også at selve den selvreflektion der ligger i at "arbejde med stoffet" er god terapi. Jeg tror på at folk flest godt "kan selv", men kan have brug for inspiration og værktøjer til processen.

Hvis flere forberedte sig "godt nok" omkring selvmord, og søgte til de "politisk ukorrekte" sider, havde vi ikke så mange Panodil-piger. Det er jo netop en virkeligt rædsom metode, som der advares kraftigt imod.

Via mine statistikker her på bloggen kan jeg dog se at der kommer mange besøg via Google søgninger som antyder at de netop søger information i stedet for at forhaste sig. Og det har jeg det godt med.

Logo sommerfugl