Logo sommerfugl

fredag den 28. september 2012

Verdens mest kyssede pige


Engang i slutningen af 1800-tallet blev liget af en ung pige fundet ved en kaj ved Seinen i Paris. Det lykkedes ikke at identificere hende, men da der ikke var tegn på vold, kom dødsattesten til at lyde på selvmord. Det fortælles, måske lidt spekulativt, at hun druknede sig på grund af uigengældt kærlighed.


Som et forsøg på at finde et navn på "L'Inconnue de la Seine", blev der taget en gipsafstøbning af hendes smukke ansigt, en dødsmaske. Den blev hængt op udenfor en butik, men det lykkedes ikke for nogen at genkende den omkring 16-årige pige. Afstøbningen blev en populær "kunstgenstand", og bl.a. Albert Camus sammenlignede hendes gådefulde smil med det klassiske maleri Mona Lisa. Hun er også blevet idealiseret som en slags erotisk model, og blev emne i mange digte og bøger.


Selv om hun sikkert blot var en fattig ukendt pige, blev hun efter sin død en kendt og elsket person, og genstand for mange drømme og fantasier.


Mange år senere, i 1950'erne, brugte den bevægede Åsmund S. Lærdal hendes ansigt som model for en dukke til brug for træning i førstehjælp og genoplivning. Rescue Annie er blevet brugt til øvelser i kunstigt åndedræt med mund-til-mund metoden. Han var overbevist om at eleverne ville blive mere lærenemme med en livagtig mannequin, i stedet for blot et strengt funktionel figur med et hul på mundens plads. Hun har reddet mange liv, blot ikke sit eget.


Millioner af mennesker har øvet sig i livgivende åndedræt med munden på hendes læber. Hun er blevet verdens mest kyssede pige. Men selv de dygtigste har ikke kunne vække hende til live, hvor hun kunne have nydt kyssene.
0 comments:

Logo sommerfugl