Logo sommerfugl

mandag den 4. juli 2011

Evolution og religion - meningen med livet?

EVOLUTION IS SUICIDE - Because eventually you realize that life is stupid and pointless
EVOLUTION IS SUICIDE
Because eventually you realize that life is stupid and pointless

Dette noget misantropiske motiv er egentligt udtryk for et ret religiøst livssyn, selv om jeg jo ikke ved disse tanker var bevidste ved værkets opståen. Implicit er religionerne centreret omkring at give deres svar på det filosofiske spørgsmål "Hvad er meningen med livet?". Svarene herpå er fantasifulde og sammensat af mange myter og sære påfund.

Men bag det farverige hokus-pokus gemmer der sig altid et koncept om at livet i sig selv ikke er af afgørende betydning, undtagen som forberedelse til hvad der kommer bagefter. Himmelen, evigt liv, nirvana, Valhal, helvede, genfødsel, eller hvad der nu er opfundet som salgsbudskab for den pågældende kirke. Og evolution sprænger kirkens grundlag om den magtfuldkomne Gud. Evolution er altså selvmord for kirken.

Når det gode er hvad efterlivet bringer, er religionerne derfor meget udsatte for at nogen vil "skyde genvej" gennem at afkorte sit byrdefulde jordeliv. Selvmord. Men da religionerne ikke tillader flugt, opstod der voldsomme forbud mod selvmord. Livet skulle være en forbandet pligt, lige meget hvor surt det måtte blive. Herfor kæmper kirkerne med stor nådesløshed.

Det mere grundlæggende problem med religioners forsøg på at give deres svar på hvad meningen med livet er, er at de implicit bygger på den præmis at dette spørgsmål er et meningsfuldt spørgsmål. Altså at livet kræver en mening, som ikke er en del af livet.

Vrøvl. Selve spørgsmålet "hvad er meningen med livet" er en illusion, fordi det forudsætter at nogen er villige til at bilde dig et svar ind. Et svar som ikke han afprøves. Og så er det for så vidt lige forkert om "svaret" handler om Gud eller mammon. Livet er sin egen mening.

Kast illusionen, kast terningerne!

Umuligt trekant af terninger


0 comments:

Logo sommerfugl