Logo sommerfugl

lørdag den 23. juli 2011

Et lys for Norge

Et lys på spejl på bord

Det brutale terrorangreb igår den 22. juli 2011 har sat sit præg, også her i Danmark. Den store bilbombe rettet mod den Norske regering i Oslo kan til en vis grad ses som udtryk for en misforstået tankegang om "modstandskamp" hos hovedmanden, Anders Behring Breivik, men den meget koldblodige og kyniske nedslagtning af mindst 85 unge på sommerlejren på den lille ø Utøya vidner til gengæld om ondskab og råhed på en helt anden skala.

Desværre er virkeligheden at den langt mest effektive måde at få sit "budskab" ud på netop er de terrorhandlinger som medierne giver masser af eksponering. Uden nyhedskanalerne, og klik-manien på online-mediernes sider, ville der være langt mindre "gevinst" ved at målrette aktioner mod civile, udvælge "nemme ofre". Dette giver masser af opmærksomhed, og den største skade er hvis "vi" giver køb på menneskerettigheder og mellemmenneskelig imødekommenhed. Endnu engang.

Derved vinder terrorismerne, hvor det med at slå mennesker ihjel blot er et nemt redskab hertil.

Denne gang var det en højreorienteret fundamentalistisk kristen, men tilbøjeligheden til at ekstremisme udarter til terror gælder jo for rabiate til begge politiske sider, og flere religioner. En stor del af forklaringen tror jeg er når det bliver "normalt" med hårdtslående angreb på modstandere, at "gå lige til kanten". Der vil altid være nogen som føler sig berettigede til at sætte ekstra tryk på.

Norsk flag


0 comments:

Logo sommerfugl