Logo sommerfugl

tirsdag den 19. juli 2011

Moralens ivrige vogtere

The Newport Nude, D.D by Gerald Kelly
D.D. by Sir Gerald Kelly

Dette nydelige portrætmaleri blev i 1947 indkøbt af, og udstillet på Newport Museum and Art Gallery i Wales. Billedet vakte opmærksomhed, og modstand fra kredse med det syn at det var umoralsk med et nøgenbillede. Biskop Dorian Herbert troppede op efter at have hørt en skrækkelig beretning om fnisende skolepiger, og hans "forventelige" reaktion var at blive forarget over et "skamløst, udsvævende og vulgært" billede. Det "utugtige" maleri måtte gemmes langt væk i kælderen.

Nøgenstudiet blev malet af den kendte maler Gerald Festus Kelly i 1924. Det kan siges at være usædvanligt i sin fremstilling af en nøgen kvindes krop, hvor den typiske tradition ellers var at gengive en scene med en "overrasket", genert pige, eller måske mere direkte noget der lagde op til en erotisk fantasi. Blød porno, altså. En tradition i kunsten gennem mange hundrede år.

Portrættet af "D.D." synes jeg peger i en helt anden retning her. Hun er "skamløs" ved at være befriet for skam, hun har heller ikke i nøgenheden noget at skamme sig over. Hun udstråler balance, selvtillid, og ligeberettigelse. Kikker betragteren direkte i øjnene. Tilbage i 1924 var cigaretten i hendes højre hånd et meget klart signal om brud på normerne for "pæne piger". Hun er lige med kunstneren, i hans studie, og holder pause fra en kunstig opstilling. Hendes udtryk minder mig om pigen i Edvard Munchs klassiske motiv Madonna.

Jeg er fristet til at overveje om en stor del af forargelsen reelt mere var udløst af billedets implicitte ligestilling mellem mænd og kvinder. Noget som de kristne kirker har bekæmpet siden deres start, og kun meget tøvende har givet "tålt ophold" op til årtusindeskiftet.

Da billedet blev hentet frem fra mørket efter 60 år i kælderen, benyttede museet sig af lejligheden til at lade det indgå i en udstilling over temaet nøgenhed i kunsten, "The Art of the Nude". Her i dette årtusinde var nøgenheden ikke noget alvorligt problem. Moralens ivrige vogtere slog i stedet ned på cigaretten. Det var forargeligt med fremvisning af et menneske med cigaret, uden at gøre det på en negativ måde. Det kunne måske lede ungdommen i syndig ulykke.

Bornertheden er ikke sådan at udrydde, selv om dens tema flytter sig. Alt for mange vil ikke indse at deres personlige moral ikke er egnet som "kategorisk imperativ". De vil hellere fordømme.0 comments:

Logo sommerfugl