Logo sommerfugl

onsdag den 5. januar 2011

Når gamle mennesker søger en fælles død

En tilbagevendende og lidt uhyggeligt historie i dagens Danmark er når ældre ægtepar afslutter mange års samliv ved at de sørger for også at dø sammen, på en dramatisk måde. Ofte dræber manden sin kone, og derefter sig selv. Omstændighederne peger på at det ikke blot var en spontan beslutning i en krise, men har været planlagt og forberedt.

Vagt ved Grejsdalsvej 24, Kastrup

Det nyeste eksempel er fra Amager, et stille villakvarter i Kastrup. På Grejsdalsvej 24 boede indtil denne onsdag morgen et par med skrantende helbred og alvorlige sygdomme. Manden var 84 år, og konen 83 år. Nu er de begge døde, sammen med deres elskede schæferhund. Konen og hunden blev dræbt med velrettede skud fra en gammel kaliber 38 revolver. Derefter skød den våbeninteresserede gamle mand også sig selv, efter ved 06-tiden at have ringet til et familiemedlem for at sige farvel. "Tak for denne gang". Familiemedlemmet bor i nærheden, og fandt de døde kort efter.

Manden var alvorligt syg, og havde næppe kunnet levet længe endnu. En nabo gennem 50 år, O. Pedersen, fortæller om at den 84-årige mand havde været indlagt på hospitalet et par gange i efteråret. Konens alvorlige sygdom var ikke "nok" til at hun var døende, endnu, selv om også hun havde været indlagt flere gange fornylig. Parret holdt sig meget for sig selv bag gitterlågen i deres røde træklædte ombyggede sommerhus, men hunden blev luftet dagligt.

Politiet ved Grejsdalsvej 24, Kastrup

Det kan kaldes for en familietragedie, mord plus selvmord, udvidet selvmord, dobbeltselvmord en slags medlidenhedsdrab, måske snarere en selvmordspagt. Parret efterlod intet afskedsbrev, så det lader sig ikke afklare hvordan deres sidste nat og morgen forløb. Hvad de snakkede om, og aftalte med hinanden. Det er svært at være helt sikker på at det var en gensidig plan, selv om jeg synes at omstændighederne peger mest på det. At de besluttede sig for at dø, ganske velovervejet.

Jeg kunne selv finde på at afslutte mit liv før alderdom og sygdom måske gør det urimeligt surt, men synes nu alligevel at det er tragisk når det ikke kan ske "i god ro og orden". En så blodig og brutal afslutning som her peger på at alle havde været bedre tjent med en bedre løsning. Spørgmålet er så hvad?

Den almene "løsning" på hvordan vi dør, er at samfundet forventer at folk holder fast i hver en rest af livet, og underkaster sig sygdomme, pleje og afhængighed. Modellen indebærer at stille krav om at samfundet skal bruge ressourcer på at gøre livet lidt mindre uudholdeligt, også selv om det ikke kan blive til noget ønskværdigt. Gamle mennesker bliver fastholdt uden valgmulighed, fordi det ikke er respekteret at døden kan være et rimeligt valg.

Derfor tror jeg at den bedste form for forebyggelse af sådanne sager vil være at indføre en legal adgang til aktiv dødshjælp. Ikke som en rettighed med nøje afgrænsede kriterier, men som en mulighed for at det kan blive en fælles beslutning at "nu er det nok". Fordelen er at gamle mennesker ikke behøver at beslutte og handle i hemmelighed, mens de stadig kan klare sig selv. Hvis de kan få lov til at vente med at dø til deres grænse for alvor er nået, bliver det meget mere overskueligt lige at se tiden lidt an endnu. Og måske dø af "naturlige" årsager.

Det gamle ægtepar køres fra Grejsdalsvej 24, Kastrup

Ekstra Bladet:
B.T.:
Politiken:

6 comments:

Lene sagde ...

Det er sørgeligt når sådan noget sker.

De burde have fået hjælp..

tosommerfugle sagde ...

"Burde have fået hjælp" - ja det er der jo næppe nogen som kan være uenige i. Det må kaldes så selvfølgeligt at det ikke peger på hvad vi skal til at gøre bedre.

Det bliver nødvendigt at taget fat i det helt konkrete. Hvem skulle have gjort hvad? Selvfølgelig er det, i det konkrete tilfælde, svært at sige som helt udefrakommende - men det er jo historier som går igen. Derfor er der behov for bredere tanker om hvordan vi opnår fremskridt i dagens Danmark, og andre lande med lignende ideer om hvordan syge gamle mennesker skal behandles.

Jeg selv tror ikke at det "bare" handler om overvågning, fysisk selvmordsforebyggelse, og at udbygge vores system med hjælpere som tager over når det går "ned ad bakke" mod den død som er den snarligt forventelige næste fase af livet.

Det helt centrale tema må være noget med: Du skal snart dø. Hvordan skal den sidste stump af livet forløbe? Hvordan sætte vi fokus på livskvalitet i stedet for kvantitet? Ønsker du at få dit liv defineret af hjælpernes rutiner?

Sagen er så at snakken kun bliver meningsfuld når den også rummer temaet om at forkorte livet, i stedet for at det skal være en forbandet pligt at trække pinen ud.

Tør vi? Tør DU?

Den sande familie sagde ...
Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.
tosommerfugle sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Anonym sagde ...

Kan du ikke slette dette opslag, jeg er mere end træt af at din artikel er noget at det første der kommer op når man søger på vejnavnet, og mere end noget andet er jeg træt at den person, der har udgivet sig for at være et "sandt" familiemedlem, for det er løgn og latin, det den nederdrægtige person har skrevet om arvingerne.. Det må da være bevis for, at den person har haft rigtig ondt bagi over ikke at have været den, der blev arving..
Så hvis det ikke gør ondt nogen steder, ville det være dejligt om du slettede det, da det er fortid, og noget ingen har lyst til at blive minder om.. Der er ingen grund til, som nærmeste familie, at udtale sig om tingene, da vi kender hele historien, og derved bliver man led og ked af at skulle læse den slags smålighed.. Fint at du prøver at skabe noget fokus, men de gjorde som de følte var rigtigt, og så kan omverdenen mene og synes hvad de vil!
God aften

tosommerfugle sagde ...

Sletning af gamle indlæg har jeg ikke lyst til, af flere grunde. Google-søgning på "Grejsdalsvej, Kastrup" giver jo masser af avisartikler om sagen, så det er blot en del af historien omkring hvad der ellers er en stille villavej.

Jeg kan dog godt følge dit ubehag ved den anonyme kommentar fra "den sande familie", jeg var i sin tid heller ikke så glad ved den hårde og anklagende tone. Da det ikke bidrager til den egentlige historie, om hvordan et gammelt ægtepar gjorde som de følte var rigtigt, har jeg nu slettet denne kommentar, og mit svar på den.

Jeg er jo heller ikke tilhænger af smålighed.

God aften :-)

Logo sommerfugl