Logo sommerfugl

søndag den 9. januar 2011

Han gik ud af sit gode skind

Gunther von Hagens: Skin man

Den tyske kirurg og anatom Gunther von Hagens har udviklet en teknik til såkaldt plastinering af døde menneskekroppe. Vand og fedtstoffer bliver erstattet af plastik. Når dette hærder, er resultatet en meget "livagtig" og holdbar udgave den enkelte del af kroppen. Anatomisk korrekt og "konserveret". Når hele kroppen skrælles og behandles stump for stump, opstår muligheden for at udstille hvordan kroppen er opbygget.

Men han går et skridt videre. I stedet for "bare" at lave en stor dukke, giver han præparaterne liv ved at forme dem som mennesker i troværdig situation. Aktiviteter som at danse, spille skak eller dyrke sex.

Denne "sammenblanding" af død og liv kan provokere mange mennesker, som hellere ser døden gemt så langt væk som muligt. Både kirkelige og medicinske dogmatikere kan lade sig "inspirere" til at anstrenge sig meget for at problematisere hvad Gunther von Hagens har fascineret mange millioner tilskuere med. Måske handler det mere om at dere "monopol" på at institutionalisere samfundets omgang med døden bliver anfægtet.... De går "ud af deres gode skind" over det.

Nu kommer en af hans udstillinger til Danmark. Eksperimentarium åbner den 11. januar udstillingen Body Worlds, hvor 25 hele kroppe udstilles sammen med 200 organer.

Gunther von Hagens: Girl on swing

Politiken / iBYEN.dk:

0 comments:

Logo sommerfugl