Logo sommerfugl

søndag den 3. februar 2008

Cirkus dødshjælp (Diana Benneweis)

Eli Benneweis
Den 23. december 1993 døde den 82-årige cirkusdirektør Eli Benneweis. En håbløs lungekræft lagde ham på dødslejet. Hans julegave blev det som han mest havde brug for, fred. Sådan er livet jo også.

Diana Benneweis, hans datter, udgav 12 år senere den selvbiografiske bog "Livet bliver ikke genudsendt". Hun fortæller om sin nære veninde Lotte, som døde af knoglekræft efter lang tids smertefuld sygdom. Diana ville ønske at hun havde haft mulighed for at hjælpe Lotte til endelig at få ro, at fremskynde døden. Den hjælp havde de to givet Eli, da det var hans tur.
Privathospitalet havde udstyret mig med så megen medicin, at jeg kunne lægge det halve Dronningmølle i dyb koma. Det var morfinpræparater af den stærke slags. Min far fik i forvejen morfin for smerterne. Men Lotte og jeg kiggede på hinanden, og vi vidste begge, hvad der skulle gøres. Vi satte dosis op, til min far endelig faldt til ro. Så tændte vi lys for ham, åbnede vinduet på klem og satte os på hver side af ham og holdt ham i hånden, til han døde.
Smukt. Sørgeligt at Lotte ikke kunne få den samme kærlige dødshjælp.

Eli Benneweis med elefanter

Eli Benneweis havde tidligere bedt sin datter om at hjælpe ham "på vej" hvis han endte som en grønsag. Sådan gik det. En hensigtsmæssig overdosis.

Diana Benneweis
Denne ganske lille del af bogen gav genlyd i medierne. Ekstra Bladet skrålede "Jeg slog far ihjel". Og politiet var "nødt" til at tage fat i den klare overtrædelse af straffeloven (§237 eller §239). Hun blev chokeret, da de pludselig stod i hendes køkken, og ville anholde hende for drab. Jeg tror at Dianas advokat fik hende til at tage lidt mere uld i mund, og anklagemyndigheden kvitterede med en vattet landing. Der var "ikke tilstrækkelige beviser" til en retssag. Sigtelsen frafaldtes.

Der var ikke stemning for at Diana Benneweis skulle straffes. Så klart kunne det jo ikke siges, så derfor fik selv en klar tilståelse ikke lov at tælle som bevis. Fakta er jo snarere at det havde været for problematisk at kende hende skyldig. Hun "vandt" uden den retssag, hvor hun kunne være blevet dømt efter en klinisk juristisk vurdering.


Også den gang lykkedes det at undgå at dømme en som havde handlet rigtigt. Aktiv dødshjælp (eutanasi). Etik over jura. Loven kunne ikke tages seriøst.

Klovn


0 comments:

Logo sommerfugl