Logo sommerfugl

lørdag den 9. februar 2008

Forenet i døden som i livet

André og Dorine Gorz
Gérard Horst og hans kone Dorine er blevet forenet i døden som de var forenet i livet.
Denne sætning kommer fra de afskedsbreve som filosof-parret André og Dorine Gorz skrev til deres familie og venner i september 2007. De blev fundet ved siden af hinanden i deres seng. De begik dobbeltselvmord med indsprøjtninger. Den 83-årige Dorine led uhelbredeligt af følgerne af et kontraststof fra en operation 40 år tidligere.

Året forinden havde André Gorz udgivet en bog med kærlighedsbreve til sin kone.
Du bliver snart 82 år gammel. Du er blevet seks centimeter kortere, du vejer kun 45 kilo og du er stadig smuk, elegant og tiltrækkende. Jeg elsker deg mere end nogensinde. Endnu engang føler jeg et fortærende tomrum i brystet som kun kan fyldes når jeg føler varmen fra din krop mod min.
Han fortalte også at de begge helst ville slippe for at overleve den anden. Deres kærlighed var blevet større og større gennem de 58 år, som de havde haft sammen. Deres kærlighed var vigtigere end alt andet.

En artikel fra det norske Dagbladet:
Et overordentligt smukt kærlighedsforhold, lige til sidste sekund. En kærlighed til livet mens Dorine havde haft smerter i mange år. En kærlighed til deres fælles filosofiske projekter, som blev udgivet i hans navn. En kærlighed der ikke skulle brydes af døden. En livspagt og en selvmordspagt.

Det var godt at ingen fik chancen for at tvinge det elskende par til at livet skulle blive så langt som muligt, hindre deres fælles aktive dødshjælp. En kærlighedshistorie. Hendes lideler blev for ubærlige, og for den 84-årlige mand ville det være ubærligt at forsøge at leve videre uden hende. Det er fakta.

De værdsatte livet så højt at de sagde det pænt farvel.


4 comments:

Anonym sagde ...

Ja jeg må jo blot endnu engang ytre, at jeg er så taknemmelig for de historier du fortæller herinde.

Den skønhed der ligger i at få lov til at tage ansvaret for sit eget liv burde være alle givet.

Desværre er det generelt det modsvarende billede vi ser - fx skal vi igen i aften være vidner til hvorledes mennesker holdes nede af medicin og fratages deres integritet i det nogen har valgt at kalde disse menneskers eget hjem.

21søndag i aften.

tosommerfugle sagde ...

Ja, "systemet" har jo generelt den holdning at det at tage ansvaret for sit livs afslutning er sindssygt, og anledning til tvangsbehandling. Det er dermed forbudt at vurdere hvornår det er fornuftigt at sige stop.

Spændetrøjerne er jo gået af mode, da kemien ikke ligeså tydeligt udstiller hvad der foregår.

Anonym sagde ...

Og kemien ER en spændetrøje. Og det foregår alle steder, ja!

tosommerfugle sagde ...

Det ser ud til at "idealtilstanden" forventes at være "levende men rolig". I tidens løb er ganske drastiske behandlingsmetoder blevet regnet for en succes på dette grundlag, som f.eks. da det hvide snit gav en nobelpris.

Logo sommerfugl