Logo sommerfugl

mandag den 25. februar 2008

Soldater i livsfare

Soldat i krig
Det er som bekendt farligt at være soldat i krig. Der er jo risiko for at blive dræbt af fjenden. En ikke uvæsentlig del af de dræbte bliver endda ramt af ild fra egen side. Mens jeg skrev dette indlæg, dumpede der en nyhed ind om at en Dansk soldat er dræbt ved et vådeskud. Sådan er vilkårene.

Men den største fare for soldaters liv ser ikke ud til være i kamp, mange flere slår sig selv ihjel efter at de er kommet hjem. Selvmordsraten for ameríkanske veteraner er dobbelt så høj som for den øvrige befolkning. Mindst. For hver dræbt amerikansk soldat i Irak og Afghanistan har 7 veteraner begået selvmord hjemme i USA, i samme periode. Næsten halvdelen dækkes dog af den normale selvmordsrate, hvilket vil sige at de "ekstra" selvmord blandt veteraner er 3-4 døde for hver som falder i kampene.
Derudover er der jo også soldater som begår selvmord i felten.
Heller ikke den anden supermagts soldater har det nemt:
Det må da også være ganske voldsomme minder der kan komme ud af at være i aktion. Møde den lokale befolknings had. Være med i aktioner der rammer mange flere civile end væbnede fjender. Komme hjem og blive udråbt til helt af nogle. Udråbt til morder af andre.

Psykiske problemer og depressioner er noget almindeligt her. Og så er der jo dem som "pletter" statistikkerne ved at begå selvmord. Statistikker som ofte bliver tilstræbt behandlet med stor diskretion. Alt for ubelejlige fakta.

Krigshelte?


0 comments:

Logo sommerfugl