Lykke Nielsen døde af kræft efter lang tids sygdom den 29. august 2006, 60 år gammel. Hendes mand gennem 37 år, Jesper Klein, passede hende til det sidste. En brystkræft bredte sig i 2004 til lymfekirtler og knogler. Hun fik kemoterapi, men uden udsigt til helbredelse; kun en vis forlængelse af livet.
Da sygdommen for alvor hæmmede hendes livsudfoldelser, skiftede hun til at blive varm fortaler for aktiv dødshjælp. Familien var med på at hun gerne ville hjælpes herfra, når der ikke var mere at gøre.
Det er ikke sådan, at der ligger en nedskrevet aftale om, hvordan det skal ske, men mine kære kender min holdning. Er jeg ved bevidsthed bliver det noget med at sende hinanden det blik, der siger 'nu er det nu, det skal slutte'. Til den tid er det ikke mig, det er synd for, men for dem, der skal træffe beslutningen og føre den ud i livet - for det er jo forbudt, selv om det er til alles bedste. Selv i dag kan jeg se, hvordan Jesper lider nærmest mere end mig på grund af min sygdom.Hun kunne efterhånden ikke synke sin mad, og skulle have medicin for at holde sig igang, for at sove, og ikke mindst stærk morfin for de hæslige smerter. Men hun var ikke bange for at dø, fordi døden hører med til livet.
Der blev nu ikke nogen straffesag ud af det da Lykke Nielsen døde. Det var en lettelse for Jesper Klein at han og sønnen Sebastian Klein ikke blev nødt til at indfri løftet om en kærlig hjælp til at dø. Selv om Lykke tidligere på året havde været igennem et desperat selvmordsforsøg med 230 mg morfin, valgte hun at leve videre. Til sidst sluttede hendes liv, heldigvis uden at hun blev fanget i noget hun ikke kunne udholde. Hun "sov stille ind", hjemme, omgivet af sine allernærmeste. Og Jesper tilbragte natten ved siden af liget.
Et citat fra interviewbogen Jesper Kleins liv og Lykke lader dog ane at forløbet må have været voldsomt krævende for både Jesper og Lykke:
»Jeg vil nødig have en død så ond og smertefuld som min hustrus. Bortset fra det indgyder den mig ikke den store frygt, for jeg har set den på nært hold. Faktisk har jeg det forholdsvist godt. Jeg har det mægtigt godt efter omstændighederne. Jeg har det bare ad helvede til med de omstændigheder«Han beskriver også Lykke som "enestående og forfærdelig stærk". Men samtidig at sygdommen fik hende til at øse "sludder og urimeligheder" ud over hendes trofaste gemal.
Når der ikke blev brug for aktiv dødshjælp, kunne jeg forestille mig at en del, især modstandere af legalisering, deri ser et udtryk for at det ikke er noget der kan være brug for. At det er bedre at tage det hele med, lige meget hvor slemt det bliver. Det kan udholdes. At det skal være et krav til døende at de udholder alt.
Jeg ser tværtimod historien som et godt eksempel på en central fordel ved aktiv dødshjælp. Det må have givet Lykke Nielsen ro og tryghed at hun vidste at hun havde en nødudgang. Når hun ikke var tvunget, blev det lidt lettere at tage en dag mere med. Og en mere. Det hastede jo heller ikke ligefrem med at dø.
Aktiv dødshjælp handler ikke om at dø, men om at gøre det sidste af livet bedre.
Fra Prinsessen på ærten, Malling Bio - Foto © Per Hauberg
Ekstra Bladet:
- Slut med sprut - ellers dør jeg
- Lykke Nielsen: Jeg var tæt på selvmord
- Lykke Nielsen er død
- Vi lovede Lykke dødshjælp
- Jeg sov med Lykkes lig
- Var indlagt med hjerteproblemer
5 comments:
Hej Sommerfugl,
Du vil formentlig finde dette interessant.
http://blog.politiken.dk/kappel/2009/10/12/vi-burde-legalisere-aktiv-d%c3%b8dshj%c3%a6lp/
Mvh. Emil (Fra "Emil's Univers")
Jo, tak for linket. Jeg havde nu allerede set indlægget Vi burde legalisere aktiv dødshjælp, og jeg er særdeles enig med Klemens Kappel i hans argumentation.
Historien, som jeg læser den, handler om næsten ubærlig modgang. Omvendt er der også et håb, hvor der er liv. Og fordi at Jesper Klein kan det der, med at finde smilet og livsglæden, bringer Esbjerg Højskole ham i Uge 2/2010 tilbage til marsken og Ballum, hvor han 1969 indspillede sit lille mesterværk "Balladen om Carl-Henning". På ugekurset "Livsglæden intakt" sekunderes Jesper Klein af psykolog Randi Schumann og hjerneforskeren, professor Albert Gjedde. Herudover kommer den lune forfatter Gorm Henrik Rasmussen.
Nærmere oplysninger: http://www.eh.dk/hoejskole/korte-hoejskolekurser/livsglaeden-intakt.html
Jamen, tak for højskole-reklamen :-)
Og det positive ved næsten ubærlig modgang er at den giver lejlighed til at virkeliggøre talemåden "Det der ikke slår dig ihjel gør dig stærkere". Og det har da glædet mig at se hvordan Jesper Klein har fundet livsglæden igen, selv om det jo ikke var "bare lige".
Jesper Klein er selv død nu, ser jeg. Her i sommer fik han en galoperende kræft, og døde efter en måneds tid på hospice.
Heldigvis blev han forskånet for et langtrukkent sygeleje. Det er selvfølgelig trist at den gode mand døde, men det kunne være gået ham meget værre.
Hvil i fred, Jesper Klein.
Politiken:
Entertaineren Jesper Klein er død
Send en kommentar