Logo sommerfugl

fredag den 9. oktober 2009

TV2 News Xpres åbnet med aktiv dødshjælp debat

TV2 News har i eftermiddag haft premiere på et ugentligt debatprogram. Som en del af en ny strategi er der indrettet rullende studie i en bus, så magasinet News Xpres kan parkere sig hvor en aktuel debat raser eller udspringer. Med Katrine Hertz Mortensen som vært inviteres debattører, eksperter og publikum til en direkte sendt debat.

At programmet lægges fredage kl. 15:15, kan dog undre mig lidt. Det er jo et tidspunkt hvor ret mange har travlt med at komme på weekend.

Katrine Hertz Mortensen foran TV2 News Xpres bussen

Premieren løb af stabelen på en gård i landsbyen Grumstrup ved Hovedgård nær Skanderborg. Her boede den kræftsyge Kaj Guldbech indtil kræften åd hans liv, så han fik brug for at få døden fremskyndet. Da denne humane udvej er forbudt i Danmark, måtte han rejse til Schweiz, hvor Dignitas i Zürich formidlede lægehjælp til hvad der med et misvisende ord kaldes for selvmord.

Kaj Guldbech

TV2 var med på turen og programmet vakte som forventeligt debat da det blev vist. Det ser ud til at modstandere af at vise en udramatisk scene med at Kaj Guldbech drak af et glas, typisk samtidig netop er modstandere af aktiv dødshjælp i det hele taget. Men når det er svært at argumentere rationelt mod at en mand fik lov til at dø på en pæn måde, måtte det jo så blive TV visningen der blev kritiseret, selv om det blot var en sober dokumentar.

TV2 News Xpres debatten på Kaj Guldbechs gård i Grumstrup, Hovedgård

Debatten på Kaj Guldbechs gård var mest en gentagelse af de "sædvanlige" argumenter, hvor modstanderne ikke så meget som prøvede på at være imødekommende overfor at der kunne andre muligheder end at pleje døende så længe som muligt. Stor iver for at problematisere mennesker og pårørende der går ind for aktiv dødshjælp, også lige op i deres åbne ansigt. Intet nyt her.

Kaj Guldbech fik til sidst god hjælp på hospice, men det var ikke et alternativ til hans behov for at dø. Lederen af dette hospice deltog i debatten, men ville ikke direkte forholde sig til Kajs valg. Indirekte vil jeg dog mene at der blev udvist en generende mangel på respekt, gennem den meget bastante afvisning af at døden for enkelte mennesker kan være at foretrække.

Selv om jeg er overbevist om at hospicet yder god og kærlig pleje og støtte til de indlagte, finder jeg tanken om som patient at være fastlåst mellem sådanne holdninger skræmmende. På dette punkt sætter de åbenbart deres egne behov for at føle sig som gode mennesker over respekten for mennesker, som ikke er enig i det smukke i at livsindholdet bliver at modtage pleje.

Lederen fra hospicet

TV 2 Nyhederne:

0 comments:

Logo sommerfugl