Logo sommerfugl

fredag den 30. oktober 2009

Den mytologiske elefant-kirkegård

Jeg tror at alle må have hørt den klassiske historie om elefantkirkegårde. Et skjult sted hvor elefanter drager hen for at dø. Den gamle elefant mærker at livet går på hæld, og begiver sig på sin sidste vandring. En død i god ro og orden, nærmest frivillig.

Billede af gammel elefant, der vandrer væk

Som så mange andre gode metaforer er dette billede "desværre" en legende. En myte som bl.a. de helt urealistiske Tarzan bøger og film gjorde meget til at popularisere. Billigt drama, med en gruppe grådige skattejægere under dække af at være opdagelsesrejsende, på ekspedition efter rigdomme som de kunne plyndre. Værdifulde elfenben. Gravrøveri.

Virkeligheden er enklere. Elefanter der ikke falder for deres farligste fjende, mennesket, bliver selvfølgelig gamle, svage og syge. Sådan er livet jo. Når de dør bliver resterne hurtigt omsat i naturens kredsløb. Intet "behov" for et mystisk dødsritual.

Elefant sandskulptur

På den anden side kan der dog findes en slags basis for den fantasifulde myte. Gamle elefanter plejer ikke at dø i flokkens midte. Rent fysisk kan de have svært ved at klare vandringerne, og hverken kræfter eller tænder lever op at skaffe sig føde på savannen.

Derfor bliver gamle elefanter ofte i nærheden af vand, hvor vegetationen er blødere og mere frodig. En slags alderdomshjem. Og til sidst dør de mere eller mindre alene. På den måde kan der samles flere skeletter på et begrænset område.

Elefant hovede med stødtænder

En anden forklaring på samlinger af elefantknogler er mere brutal. Krybskytter begår massakre på en elefantflok, for at save stødtænderne af de dræbte elefanter. Det er en konsekvens af at elfenben er kostbart, én stødtand kan handles for tusinder af dollars.

Elefanter er meget sociale dyr. Det kan også når elefanter støder på resterne af en død artsfælle. De kan bruge et stykke tid på at pusle om hvad der nu er tilbage, også selv om det kun er knogler. Bære rundt på stumper, især stødtænder. Er ekstra opmærksomme og kan vende tilbage flere gange.

Elefanter pusler om rester af døde artsfæller

Vi kan jo ikke læse deres tanker og følelser, men de har tydeligvis et specielt forhold til deres døde. Dertil behøves ingen kirkegård.0 comments:

Logo sommerfugl