Logo sommerfugl

søndag den 4. oktober 2009

Tillykke til Kaj Guldbech - Hvil i fred

Dagens gode nyhed er at Kaj Guldbech fik fri. Den biologiske overlevelse som han havde tilbage, følte han ikke som et liv at leve. Hans ende på livet skulle ikke være at ligge som en "grønsag". Han havde brug for hjælp til at dø lidt før.

Kaj Guldbech og Else

TV2 var med på den 1200 km lange campingtur til Schweiz, hvor han i samarbejde med Dignitas i Zürich kunne få lægehjælp til at dø. Hans søster Else, og Flemming Schollaart fra Landsforeningen En Værdig Død hjalp med det praktiske, som han ikke længere selv kunne klare. En hård tur, men også med hygge. Det kom til at koste mange penge at det ikke var muligt for en mand at få respektfuld hjælp hjemme.

Kaj Guldbech og glas med pentobarbital natrium

En gennemtænkt og rationel beslutning. Et ønske om at hjælpe med at synliggøre behovet, gennem at forløbet kunne blive vist på TV2, som en dokumentar. Det havde ikke været bedre at påtvinge Kaj Guldbech at lade sygdommens hærgen æde ham langsomt op. Men det havde jo været bedre om det kunne foregå i hjemmet. Så kunne han sikkert også have ventet lidt længere.

Kaj Guldbech drikker det sidste glas

Det er gængs at sige at Danmark har demokrati. Folkestyre. Som dette emne viser er det en ren fiktion. Politikerne uddelegerer ansvaret til Det Etiske Råd, selv om dette i mange år har ført kampagne mod aktiv dødshjælp. Ikke åbenlyst, men gennem at forvrænge debatten. Det er ikke et spørgsmål om behandlingsmuligheder og lægegerning. Nej, det er et spørgsmål om respekt for andre mennesker, også når de skal dø. At have lov til at være human og næstekærlig.

Kaj Guldbechs kiste1 comments:

tosommerfugle sagde ...

Nekrolog for Kaj Guldbech, fra Randers Amtsavis:

Taxavognmand Kaj Guldbech, Grumstrup ved Hovedgård, er død i Schweiz, 53 år.

Kaj Guldbech led af uhelbredelig kræft og valgte til sidst at søge aktiv dødshjælp i Schweiz. TV2 fulgte hans sidste tid.

Kaj Guldbech var født i Sverige og fik sine første skoleår her. Han var ti år, da han med sine forældre og to søskende flyttede til Århus. Her havde han forskelligt arbejde, inden han for cirka 25 år siden begyndte som taxachauffør. Nogle år senere blev han selv vognmand.

Sideløbende med vognmandsforretningen drev Kaj Guldbech en gård med limousinekvæg i Grumstrup. Han var også meget hesteinteresseret og havde på et tidspunkt part i en travhest. Han spillede hver uge på svensk travsport og tog flere gange med kammerater til Sverige for at se løb. Det var hans drøm med tiden at indrette gården i Grumstrup til træning af travheste.

Kaj Guldbech blev syg første gang i 2000. Efter nogle gode år brød kræften igen ud i 2006. For to måneder siden kom han på hospice.

Kaj Guldbech var meget viljekraftig og ikke i tvivl om, at han ville gøre alt for at få en værdig død.

Han efterlader sig en søn, sine søskende og søskendebørn.

Logo sommerfugl