Logo sommerfugl

tirsdag den 30. juni 2009

Usømmelig omgang med lig, "for helvede"

Den sjældent benyttede §139 i straffeloven er en ret bredt formuleret gummiparagraf:

Den, som krænker gravfreden eller gør sig skyldig i usømmelig behandling af lig, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.
Stk. 2. På samme måde straffes den, som gør sig skyldig i usømmelig behandling af ting, der hører til en kirke og anvendes til kirkeligt brug.
Nøgleordet "usømmelig" er et gammelt ord, som ellers mest bruges i sammenhængen "usømmelig påklædning". Som et ODS opslag på "usømmelig" viser er det nærmest synonymt med upassende eller uanstændig:
upassende; utilbørlig; især om udtryk, væsen, adfærd, persons forhold: uoverensstemmende med god tone, hæderlighed, ærbarhed; uanstændig; stødende; ikke ærbar.
Endnu flere gummiord, hvor der kan være stor uenighed om grænserne, uden at det klart kan afgøres hvilken part, der har mest ret. I praksis er der nu sjældent de store problemer med at anvende §139 i sager hvor det handler om ting som partering af lig (f.eks. Peter Lundin), seksuel omgang med et lig (nekrofili), askefyldte urner henslængt på en kirkegård, plyndring af strandvaskere, eller når mødre til døde nyfødte efterlader liget på mindre egnede steder.

UNDSKYLD - Hvil i fred. Mor og far elsker dig, min lille dreng

En usædvanlig sag var da Flemming Pedersen i oktober 1998 på sygehuset i Frederikssund bad om at få lov til at være alene med sin netop afdøde 86-årige far. Han blev fastgjort på bagsædet af en stor Harley-Davidson motorcykel, efter at have fået støvler, læderdragt, solbriller og styrthjelm på. De trillede afsted på tre timers rundtur til faderens yndlingssteder, mens Flemming sang og fortalte historier. Gravøl og cigar på en udendørs café i "pisserenden" i København. Tilbage i hjembyen meldte han sig selv.
Det er noget, alle burde gøre, at sige pænt farvel. Jeg gjorde det for min far. Han er sgu min far, uanset om han trækker vejret eller ej. De kalder ham et lig - for mig er han stadig min far.
Dommeren vurderede det som en smuk tanke, men alligevel en "upassende handling". Straffen blev minimal. En sag i grænseområdet, synes jeg. Balsamering blev afslået, men han fik faderens urne hjem, og rensede omhyggeligt asken for søm og skruer. Flemming Pedersen var også i øvrigt en farverig person, kørte f.eks. en overgang sammen med kæresten escort i en stor gammel Chervolet Belair rustvogn, og tabte (sit liv) i russisk roulette, uden modspiller.

En lignende Harley-Davidson FX 1200

Som jeg ser det er den enkleste måde at skelne denne usømmelighed "for helvede" regelen: Hvis jeg forestiller mig at handlemåden overgår kroppen af mig selv, eller en nærtstående, og tanken derom fører til et "for helvede, lad dog være med det", ja så er det "usømmelig omgang med lig". Elastikken bliver på den måde slet ikke svær at administrere.

Det bliver til gengæld problematisk når elastikken strækkes som en slangebøsse, bruges som politiserende angrebsvåben. Som når Dansk Folkeparti ved Malene Harpsøe i marts harcelerede over et ligtog på Nørrebro. Den myrdede Mustafa Shakir Hsownay mindedes, i hvad der samtidig var en demonstration mod bandekrig og intolerance. En "anmeldelse" til Justitsministeriet; det måtte da handle om usømmelig omgang med lig. På en eller anden måde, når det jo handler om nogen som hun ikke må kalde for perkere. Elastikken sprang her, og svippede tilbage i synet på hende. . Hun var ret så usømmelig, i meget bred betydning. For helvede.

Ligtoget for Mustafa Shakir Hsownay

På et helt andet område vil jeg selv tillade mig at lege lidt med elastikken i begrebet.

Et eksempel er en sag med en 98-årig kvinde som døde. Hjertet holdt op med at slå. Liget blev udsat for voldsom behandling, brystkassen blev mast, så alle de sprøde ribben kvastes. Det vil jeg kalde for usømmelig omgang med lig. For helvede.

Sagen var kras nok til at de involverede huskede den med ubehag bagefter. Men det var faktisk ikke nogen ekstrem eller endog usædvanlig sag. Det er dagligdag i sundhedssystemet at mishandle lig på den måde. Det er noget som forventes af sygeplejersker og læger. Ellers risikerer de administrativ kritik, næser.

Forsøg på genoplivning ved hjertestop

Proceduren kaldes for forsøg på genoplivning ved hjertestop. Hjertemassage. Det er voldsomme tiltag, som hyppigt resulterer i brækkede brystben og ribben. Og der er jo ikke tid til at se om offeret har forsøgt at beskytte sig gennem et livstestamente. Engang imellem lykkedes det at få et hjerte til at slå igen, men for det meste er hjerneskaderne så store, at det er usømmelig omgang med sproget at kalde det for genoplivning. For helvede.

Polemisk vil jeg snarere kalde det for en form for nekrofili, bortset selvfølgelig fra at det ikke handler om seksuel omgang med det varme lig. Men det er alligevel et sært surrealistisk ritual at påstå at det handler om pleje og at behandle det ramte menneske med værdighed. At det er en succes at holde hjertet slående, og med lidt held få nogle reaktioner fra det varme lig. At det var livreddende at overfalde det endnu ikke kolde lig, og forlænge den igangværende dødsproces. For helvede.


0 comments:

Logo sommerfugl