Logo sommerfugl

lørdag den 20. juni 2009

Dement gammel dame med tog til den anden side?

Bommene nede i Ruds Vedby
Fornylig havde medierne en meget kort Ritzau-nyhed om en 90-årig kvinde, som onsdag den 17. juni 2009 blev dræbt af toget, i den lille Ruds Vedby nord for Slagelse. Den lokale Nordvestnyt har en lidt mindre kortfattet udgave. Dame dræbt af tog:
Ruds Vedby: En dement dame på 90 år døde af sine kvæstelser onsdag aften efter at være blevet ramt af toget fra Høng-Tølløse-banen, der krydsede Slagelsevej ved stationen i Ruds Vedby klokken 18.07.

Vidner forklarede politiet, at kvinden med sin rollator kom frem til bommene, der var gået ned, men i stedet for at vente på, at toget havde passeret, og bommene var gået op, bukkede hun sig ned under en bom og fortsatte over sporene.

Toget kom kørende med 40-50 km/t, lokomotivføreren brugte hornet, men kunne ikke nå at stoppe. Kvinden, som ikke nåede at komme væk, blev ramt af toget, og da Falcks akutredder kort efter kom til, var hun ved bevidsthed. Damen blev kørt til skadestuen i Slagelse, hvor hun døde et par timer senere. Den gamle dame var dement, men boede hjemme, på en adresse i nærheden af overgangen.
TV2 Øst var ude med kameraet: Kvinde dræbt mod tog

Politiet undersøger tog efter påkørsel i Ruds Vedby

Jeg ved ikke mere, men tillader mig en spekulativ tolkning. Selvmord. Det er faktisk ganske dagligdags at gamle mennesker, uden udsigt til at livet bliver bedre, vælger at afslutte det brat. 90 år, dårligt gående, lettere dement, og med en jernbane i nærheden. God timing. Og med rollator og dårlig balance er det såmænd ikke bare lige at gå under sådan en bom.

Nogle reaktioner går på at hun var ude på lige at smutte over, men at det ikke lykkedes. At hun dummede sig fatalt. En tragisk ulykke.

Jeg ser ingen grund til automatisk at gå ud fra at det var hendes mening at lade toget passere. Hun brugte det netop til at "kommer over på den anden side". Og fred være med det. Hun havde sikkert levet længe nok. Behøvede ikke trække tiden længere ud. Hvorfor dog det?

Døds-fald på skinner

Det værste er sådan set at hun ikke havde en bedre og mindre dramatisk udvej, der kunne give hende lov til at klare det på en pænere måde. Uden at genere rejsende, myndigheder og ikke mindst togets chauffør. Og uden at samfundsproblemet med ældres behov for en værdig død endnu engang blev dølget i statistikkerne over ulykker.

Hvil i fred.


6 comments:

Anonym sagde ...

Ja, fred være med det og hende:-)
Dog ville jeg ønske at hun havde haft andre muligheder end at få opfyldt sit ønske på evt bekostning af en togførers psyke:-(

tosommerfugle sagde ...

Aktiv dødshjælp havde forlænget hendes liv, tror jeg netop. Hvis hun kunne have været tryg ved at kunne få lov til at sige "nu er det nok", havde hun ikke behøvet at sørge for at gøre det mens hun stadig var tilstrækkeligt godt gående.

Og ikke lade det gå ud over togføreren, som jo næppe kan have det godt med oplevelsen.....

Anonym sagde ...

Når man nu ønsker at savle i selvmord, så kan man jo tolke alle ulykker som selvmord.
Fred med det.

tosommerfugle sagde ...

Hvis "man" ønsker at savle i selvmord, og tilsyneladende helst tolker ulykker som selvmord - ja så er det godt at jeg bestemt ikke er "man".

Konkret har jeg f.eks. også valgt at konkludere imod ellers fremførte tanker om selvmord, da jeg skrev om dødsfald for personligheder som Heath Ledger og Anna Nicole Smith.

Statistikkerne viser at der hver uge i gennemsnit er over 3 ældre (over 70 år), hvor der ikke var tvivl om at der var selvmord. Og jeg kan citere: "Tallene for de ældres selvmord er endda lavt sat, for vi ved, at der er et stort mørketal. En stor del af de ældres død bliver ikke registreret som selvmord , netop fordi det er usikkert om døden skyldtes et hændeligt uheld eller skete med den ældres hensigt."

Derudover viser andre tal at ældre med demens diagnose mindst 3 gange så ofte vælger selvmord, sammenlignet med andre ældre.

Den aktuelle sag ligner et ganske typisk eksempel, men der er jo ikke mulighed for at læse den gamle dames tanker da hun krydste bommen. Men blot at affærdige det som en ulykke er at stikke hovedet i busken.

Der er der jo også så fredeligt :-)

Anonym sagde ...

Til hvem end der har skrevet denne artikel.
Jeg er netop nu faldet over denne og hun begik bestemt ikke selvmord.

J inden var min oldemor og var bestemt ikke kun lettere dement.
Hun havde købt kartofler og var på vej hjem. Hun døde, da hun af religiøse årsager ikke måtte modtage blod. (hun var jehovas vidne)

Mvh oldebarnet.

tosommerfugle sagde ...

Tak for at supplere med et tættere perspektiv. Det med "lettere dement" var ud fra artiklen, som var mit eneste grundlag.

Mere generelt var min fokus ikke på den konkrete sag, men at belyse det med at der er et stort mørketal omkring selvmord blandt ældre, også uden at der er helt entydige tegn på selvmord, så omgivelserne fortrækker at se en anden forklaring.

Logo sommerfugl