Logo sommerfugl

fredag den 26. juni 2009

Michael Jackson: Have you seen my Childhood?

Michael Jackson 2002

The king of pop is dead. Michael Jackson er død. Dødsattesten kan først skrives efter obduktionen, men det forekommer mest sandsynligt med den umiddelbare forklaring, en hærget og svækket mand fik hjertestop. Men det kan også kaldes for en slags selvmord. Ikke at jeg tror at han tog sit eget liv i går.

Han var en meget ensom mand, kunne næsten kun tale med børn. Var selv et stort barn. Men samtidig en voksen mand, der kæmpede for at være noget andet end han var. Lod plastikkirurger ødelægge sit ansigt mere og mere. Indrettede sig en kæmpestor legestue, Neverland. Var omgivet af rådgivere, der næppe kan siges at have gavnet ham. Hans liv og helbred faldt mere og mere fra hinanden. Gjorde meget for at gøre noget godt for børn. Andre børn end lige sig selv.

Michael Jackson fik nærmest ingen barndom. Jehovas Vidner doktriner, hård disciplin og mishandling. Fysisk og psykisk. Faderen udviklede børnene til et band, som Michael som 5-årig blev en vigtig del af. Der skulle øves og optrædes. Meget. Faderen havde en rem i hånden, til brug hvis nogen lavde en fejl. De blev kørt hårdt, og havde succes. Det blev det som verden handlede om. Mange år fremover, hvor han fik enorm succes. Popmusikken havde været et helt andet sted uden ham, hans stemme, rytme og moonwalk.

I et interview henviste den voksne Michael Jackson til sangen Childhood som det mest selvbiografiske han havde lavet.

Michael Jackson som barn

Have you seen my Childhood?
I'm searching for the world that I come from
'Cause I've been looking around
In the lost and found of my heart
No one understands me
They view it as such strange eccentricities
'Cause I keep kidding around
Like a child, but pardon me

People say I'm not okay
'Cause I love such elementary things
It's been my fate to compensate
for the Childhood ... I've never known

Have you seen my Childhood?
I'm searching for that wonder in my youth
Like pirates and adventurous dreams
Of conquest and kings on the throne
Before you judge me
Try hard to love me

Look within your heart - then ask
Have you seen my Childhood?

Selvportræt, tegning af Michael Jackson - 'Have you seen my Childhood?'
Michael Jackson selvportræt, tegning

People say I'm strange that way
'Cause I love such elementary things
It's been my fate to compensate
for the Childhood ... I've never known
Have you seen my Childhood?
I'm searching for that wonder in my youth
Like fantastical stories to share
The dreams I would dare, watch me fly
Before you judge me
Try hard to love me
The painful youth I've had
Have you seen my Childhood?
Tekst og musik: Michael Jackson
Politiken:

Michael Jackson som barn


5 comments:

Lizelotte sagde ...

...jeg har haft så ondt, så ondt af den mand. Han var jo dybest set et såret barn, og jeg tror ikke på, at han var ond eller pædofil.

Bare forkrøblet og misforstået.

tosommerfugle sagde ...

Præcis. Han var nok mere for naiv omkring ikke at tænke over hvordan andre ville prøve at narre og bedrage ham. Anklagerne om pædofili ligner i den grad beregnenede forsøg på at malke penge ud af ham. Første gang et forlig udenfor retten. Anden gang "vandt" han, men skulle alligevel betale noget lignende til advokaterne. På det plan er retsvæsenet i USA bundråddent.

Michael Jackson kunne have brugt en rådgiver som han kunne have tillid til, og som kunne have fået lov til at være en slags "forælder", med lov til at sætte nogle grænser for popstjernens eksapader og udsætten sig selv for hustlere. Men jeg er ikke sikker på at han havde givet en sådan god rådgiver lov. Desværre.....

Marian sagde ...

Måske skulle han bare have haft én i sit liv, der virkeligt brød sig om ham, og ikke hans penge.

Hærget og svækket - og, ifølge gossip'en, på lidt af hvert fra medicinskabet. "Here we go", ja.

Gianna sendte et link til en artikel, den eneste ok artikel om ham, som hun kunne finde, som hun skrev, hvilket jeg gerne vil tro, selv om jeg ikke har ledt: http://andrewsullivan.theatlantic.com/the_daily_dish/2009/06/thinking-about-michael.html

tosommerfugle sagde ...

For mange penge er livsfarlige, når der ikke er ro og balance i et liv, ser vi jo igen og igen. Pengene kan i den grad hindre fokus på at få gode menneskelige forhold. Ak ja.

Og jo, det ser ud til at være ret pålideligt omkring det med at Michael Jackson var kommet på en blandet omgang medicin, og at familiens advokat oplevede det som problematisk. Berlingske: Jackson tog syv slags piller:

Michael Jackson tog bl.a. det beroligende medicin Xanax, han tog Zoloft-antidepressiva, og han tog det stærke smertestillende medicin Demerol, og en kilde siger til Life & Style, at han frygter, at Jackson torsdag - formentlig ved en fejl - tog en overdosis.

Michael Jacksons advokat, Brian Oxman, bekræftede over for CNN, at stjernen i sin sidste tid var fanget i et storforbrug af piller, bl.a. fordi smerter fra gamle skader generede ham, og Brian Oxman sammenlignede situationen med den tidligere nøgenmodel Anna Nicole Smiths død. Hun havde personer i sin omgangskreds, som forsynede hende med piller, og det samme havde Jackson, sagde Oxman.

»Jeg advarede mod det. Jeg advarede mod det. Der går sjældent røg af en brand, uden der er ild,« sagde han
.

Selvfølgelig var han ret omhyggelig med ikke at påstå nogen direkte sammenhæng med dødsfaldet, men det fremgik i et interview at hans bekymring også omfattede denne mulighed.

Når jeg ser Xanax (Alprazolam, svarende til Tafil i Danmark) på listen, observerer jeg også at dette benzodiazepin er noget af det allermest afhængighedsskabende, og at der kan ske voldsomme ting hvis det ikke bliver administreret med forsigtighed og rolig omhu. Det billede jeg har af Michael Jackson som en ret spontan og netop ikke "kølig" person gør at jeg automatisk (også uden at indregne dødsfaldet) vil rubricere det som værende noget meget risikabelt for ham.

Politiken: Vidner: Jackson fik sprøjte inden kollaps. Anonyme vidner fortæller om Michael Jacksons død "Hans vejrtrækning blev langsom og overfladisk kort efter, at han havde taget Demerol. Hans vejrtrækning blev langsommere og langsommere indtil den standsede". Selvfølgelig er der en særlig risiko for at anonyme vidner lider af "kreativ hukommelse", men ....

Jeg kunne føle mig fristet til at observere paralleller mellem mønstrene når Michael Jackson søgte problemløsning i plastikkirurgi og senere medicin.....

tosommerfugle sagde ...

Vrede mod lægerne -

Diana står helt stille med blanke øjne, hendes underlæbe skælver. Hun skjuler den bag sin hånd.

»Jeg er så vred på lægerne. De har fyldt ham med medicin. Og jeg er vred på medierne, fordi de lagde så stort pres på ham. Jeg har aldrig troet på alle de historier, de skrev om ham. Og familien vidste, at han var syg. Jeg er så ked af det«
.

En fan reflekterer i Politiken artiklen Rygter om Jacksons død svirrer i LA's gader. Masser af rygter, men det ser ud til at de fleste tror på stress som hovedårsagen. Altså også til problematisk medicinforbrug, og i sig selv en helbredsbelastning. Jeg tror nu at de fleste overser betydningen af stress gennem mange år, og hvad voldsom stress i barndommen gjorde ved Michael Jackson.

Logo sommerfugl