Logo sommerfugl

torsdag den 1. maj 2008

Død med værdighed i Oregon

Oregon stats-segl
Som den endnu eneste amerikanske delstat har Oregon en lov, der tillader læger at hjælpe deres patienter når de har brug for en død med værdighed. Loven gælder for borgere der kan forventes at dø af deres sygdom i løbet af et halvt år. Diagnosen skal bekræftes af en uafhængig læge.

Patienten skal mundtligt og skriftligt anmode om et medikament med det formål at afslutte sit liv på en human og værdig måde. Anmodningen skal medunderskrives af mindst to vidner, der bekræfter at patienten er ved sine fulde fem, handler frivilligt og ikke under pres. Mindst ét vidne skal være helt uafhængigt af patienten og behandlingsstedet. Patienten skal være grundigt informeret om prognose, medikamentets virkning, og mulige alternativer som pleje, smertebehandling og død på hospice. Anmodningen skal mundtligt genfremsættes efter mindst 15 dage, og lægen skal tilbyde at trække anmodningen tilbage.

Hvis en af lægerne har mistanke om depression, en psykiatrisk eller psykologisk lidelse, skal patienten i stedet henvises til behandling.


Lægen må ikke hjælpe direkte, ikke yde såkaldt "aktiv dødshjælp" (eutanasi), men blot udskrive en recept. Et typisk medikament der bruges er det gamle sovemiddel pentobarbital, i en stor dosis som ellers ville være en overdosis. Patienten kan kort sagt få lægens hjælp til selvmord. En selvvalgt og human død ved brug af sovemedicin.

Loven er vedtaget ved to folkeafstemninger, trods kraftig modstand fra det religiøse højre. Den føderale administration ved George W. Bush og justitsminister John Ashcroft forsøgte sig med personligt motiverede indgreb mod loven, men led to gange nederlag ved højesteret, for langt at have overskredet sine beføjelser.

Modstanderne frygtede at mange ville bruge loven til at søge en let død, men realiteterne har vist at kun 3 om måneden fik brug for at dø på denne måde, ud af en befolkning på 2/3 af Danmarks. Yderligere 2 om måneden døde uden at bruge pillerne.

En modstander som begge gange stemte mod loven, var glad for at muligheden var der, da han selv fik behov.

Give Me LIBERTY At My Death

Modstanderne har anklaget lægerne for at svigte patienterne fordi de ikke bliver henvist til psykiater. De antager tilsyneladende at ingen ved sine fulde fem ville ønske at fremskynde sin død.

Jeg tror bestemt at en ansvarlig læge ville reagere på depression eller lignende før det i det hele taget blev til en formel anmodning om hjælp til en død med værdighed. Fakta viser også at langt de fleste der har fået recepten har været indlagt på hospice, så familie og personale har også haft lejlighed til at observere tegn på sindslidelser.
Depression er noget ganske andet end at være dødssyg, med et ønske om at slippe for at trække pinen ud.

Lovelle’s Last Hours1 comments:

tosommerfugle sagde ...

American Public Health Association Releases New Policy Supporting Patients Rights To Death With Dignity

Endnu en USA-dækkende lægeorganisation støtter nu patienters ret til at vælge at dø.

The APHA noted that:

- Oregon's Death with Dignity Act (Dignity Act) has caused no harm to patients over the more than 10 years it has been implemented, including persons in vulnerable populations, including specifically persons with disabilities.

- The Dignity Act has effected significant reduction in harm by shutting down the covert, back alley practice which goes on in every state where the practice is not legal.

- The Dignity Act has galvanized significant improvement across the board in End of Life care in Oregon, as demonstrated by increased enrollment of physicians in Continuing Education on pain/symptom management, increased referrals to hospice, prescribing of more strong pain medications, a more open environment to discuss end of life issues and options, and other concrete measures of this nature.


Kort sagt har muligheden for aktiv dødshjælp også medført bedre pleje for dem som ikke vælger denne udvej.

Logo sommerfugl