Logo sommerfugl

mandag den 26. maj 2008

Madame Butterfly blev knust

Madame Butterfly

En af de allermest klassiske operaer er jo Puccinis populære værk Madame Butterfly (Wikipedia), hvor den unge Chōchō-san af sin far er blevet solgt som geisha, før han begik rituelt selvmord i vanære. En amerikansk officer, Pinkerton, køber hende til et ægteskab. Hun tror på at det er alvorligt ment, og bliver forelsket. Hun frasiger sig sin religion og kulturelle tilhør, fordi hun vil leve i hans verden. Hendes familie forkaster hende, men Pinkerton trøster hende, og ægteskabet starter. Kort efter rejser Pinkerton videre med sit skib, og Madame Butterfly føder en søn mens hun i tre år venter på ham. Hun forkaster et ægteskabstilbud fra en japansk prins, hendes sidste chance for at vende tilbage til sin kultur. Hun regner sig for amerikaner.

Madama butterfly - Giacomo Puccini

Endelig kommer den dag, som hun så tit har set frem til med længselsfulde følelser, Pinkertons skib kommer til havnen igen. Hun ved ikke at han er blevet gift "for alvor", og har sin kone, Kate, med. Efter en lang nats venten hvor Madame Butterfly har gjort klar til fest, hvor den brødebetyngede Pinkerton ikke turde stå frem med sandheden, får Kate at vide hvordan landet ligger, og lover at ville tage sig af Pinkertons søn.

Madame Butterfly dræber sig med sværdet
Madame Butterfly ønsker med apatisk ro Kate tillykke, og beder om en halv time til at tage afsked med sønnen, og finde ro. Hun begår selvmord med samme sværd som hendes far gjorde, "døde med ære når hun ikke kunne leve med ære".

Historien bliver fortalt som en dramatisk tragedie, med kraftigt markerede handlingstræk. Publikum kan gyse og blive rørt over forløbet. Og gå hjem til en hverdag i vort trygge land, hvor sådan noget ikke sker.

Eller?

Madame Butterfly danser med sværdet

Sådan set er det jo en historie om et ungt menneske der kommer i klemme mellem to kulturer, med forskellige forventninger og normer. Kommer i klemme og bliver knust. I mindre spektakulære rammer er det såmænd noget der ikke er nogen sjældenhed, også i Dannevang, når børn af indvandrere som unge bliver flået i sammenstødet mellem to kulturer. Selv et lille tørklæde er nok til at de bliver dæmoniseret.

Madame Butterfly

Her følger en video med en forenklet udgave af historien om Madame Butterfly:


Tak til Dennis for henvisningen til sit blog indlæg, hvor videoen er med, sammen med en anden af samme kunstner. Linket under videoen peger på et andet blog indlæg, der fortæller mere om "Aria".


0 comments:

Logo sommerfugl