Logo sommerfugl

torsdag den 8. maj 2008

Et barn ville flygte, fra livet

Langtved Skole, legeplads
Tirsdag den 6. maj ville en forælder hente sit eget barn fra skolefritidsordningen på Langtved skole. I et af skolegårdens legeredskaber, et klatretårn, hang en 10-årig dreng med et sjippetov om halsen. Sådan et selvmordsforsøg fra en fjerde klasses elev er jo et skrigende råb om hjælp.

Trængsel ved håndvasken.

Formanden for Nyborg kommunes socialudvalg, Erik Christensen, mener ikke at der har været tegn på, at drengen har haft det så dårligt, at han kunne være presset så langt ud. Skolelederen, Karen Rasmussen, afviser på det bestemteste at mobning har udløst selvmordsforsøget. Formanden for kommunens børne- og ungeudvalg, Kaj Refslund, konkluderer at sagen er en konsekvens af en tilstand, der befinder sig i familien.

Men drengen har tidligere været indblandet i en konflikt, der førte til, at flere elever skiftede skole. En forælder, Jannie Fredensborg Larsen, som flyttede sin egen søn væk fra skolen, fortæller at drengen som forsøgte selvmord også siden har været udsat for en del drillerier, og mener at skolen har gjort alt for lidt for at tage hånd om ham.

En anden forælder, Mette Valentin (der er politisk aktiv i SF), fortæller:
Jeg ved nemlig, at pågældende dreng er en af de børn som er en mere eller mindre frivillig del af det noget hårde sociale miljø det kan være mellem børnene i nogle af klasserne på Langtved skole. For set med mine øjne forgår der i det nævnte sociale miljø, en del decideret mobning som overses netop af selve det faktum, at miljøet er så hårdt.

Min egen søn går i en af disse "meget fysiske og livlige klasser" hvor der med jævne mellemrum er problemer med at en eller flere af børnene holdes udenfor eller oplever sig som afvist af kammeraterne, hvilket er meget hårdt for deres selvværd.
Læs mere i hendes blog indlæg Tragedien på Langtved skole skal tages meget alvorligt. Hun mener ikke at skoleledelsen kan tillade sig at afvise at mobning har været en af de medvirkende faktorer.

En artikel fra februar 2007, Mobbet ud af Langtved Skole, fortæller om forældre som måtte presse deres ulykkelige børn til at tage i skole. Ikke følte at skolen tog dem alvorligt. At skolen var konfliktsky, og ikke ville snakke om de meget konkrete problemer. At forældrene direkte blev forbudt at snakke om en konkret sag, og navne, på et forældremøde. De efterlyste kompetente svar fra skolens side. Mon skolen har dem, nu?

Det ville jo være forkert hvis aviserne snagede i de konkrete problemer og fakta omkring den 10-årige dreng, men jeg tror at det er sikkert at gå ud fra at der er mere end en enkelt årsag til hans desperate handling. Mobning er blot en del af billedet, men burde være synlig nok til at blive taget seriøst.

Langtved Skole (kridt)4 comments:

tosommerfugle sagde ...

Mette Valentin: Fokus - Tak !!!
Hun argumenterer for at der er brug for at tage konkret fat på det hårde sociale miljø, som mobningen er en del af. Og:

Den 10 årige drengs råb om hjælp skal jo ses i et helhedssyn, og jeg har utroligt svært ved logisk at nå frem til, at det at han har haft det enddog meget svært blandt kammeraterne socialt, ikke har været medvirkende årsag til hans drastiske forsøg på at begå selvmord. Det vil da være direkte mærkeligt og i strid med gængs socialpsykologisk viden, hvis det faktum at han blev drillet og var en del af en konflikt kort før tragedien fandt sted, IKKE har haft noget med hans sindstilstand at gøre.

Lizelotte sagde ...

Det er så sørgeligt når børn kommer derud, at de forsøger selvmord.

Om nogen, tror jeg det kan være svært for børn at forstå, at selvmord i mange tilfælde er "en endegyldig løsning på et midlertidigt problem".

Jeg har oplevet, at mobning er utroligt svært at gøre noget ved. Skolen står tilsyneladende magtesløs. Tager man fat i mobbernes forældre, sker der heller ikke noget. Det er dybt frustrerende.

Faktisk har jeg oplevet at den mobning, min datter var ude for, og som drev hende til cutting og ud i selvmordstanker, blev affærdiget af hendes klasselærer. Hun var "overfølsom" og "opfattede uskyldige ting som mobning".

Og sådan ved jeg helt klart at det IKKE var.

Min datter fik hjælp og er i dag glad og velfungerende. Den 10-årige dreng var mindre heldig og skulle længere ud.

Det er forfærdeligt trist og helt urimeligt.

Anonym sagde ...

Hej tosommerfugle og Lizelotte

Tusind tak for opbakningen, det er godt nok ikke nemt at råbe nogen op i denne sag, hvor er det trist.
Opbakning giver energi til at fortsætte kampen, så tusind tak for det !
Hvis I eller nogen I kender vil støtte op om kampen mod mobning vil jeg lige anbefale jer at klikke ind på underskriftsindsamlingen : http://www.lovgivmodmobningnu.skrivunder.dk hvor I også kan melde jer aktivt i initiativgruppen mod mobning.
Mange varme tanker og de allerbedste hilsner fra Mette Valentin

tosommerfugle sagde ...

Lizelotte, noget af det værste er jo netop at affærdige et barn, der har det dårligt. Så kan verden pludselig blive et meget fjendtligt sted for barnet. Ikke engang en god basis hjemme kan jo kompensere for en skoledag der kan blive et helvede.

Som jeg læser nyhederne bliver der nu gjort en del for at støtte den 10-årige drengs hjem, men det ændrer jo ikke på at der er behov for at skoledagen kan blive til noget rart for børnene. Og ja, det må være komplekst at "få fat". Alle omkring klassen og børnene skal påtage sig et ansvar, i stedet for at lede efter om der er en ansvarlig der skal have en næse.

Mette, velkommen til - jeg tror at en stor del af problemet er at de fleste "blot" ser en enkeltsag, ikke et symptom på det større billede som den er udtryk for. Medierne dyrker jo det overfladiske drama, det sælger bedre end at gå dybere. Så næsten alle glemmer sagen når et par hoveder har erklæret at der bliver gjort noget - også selv om de ikke gør noget ved baggrunden.

Logo sommerfugl