Logo sommerfugl

fredag den 2. maj 2008

Alle tanker og følelser er ok

"Nu får vi fred" var Dorthe Holms reaktion, både som ung da hendes far tog sit eget liv, og næsten 20 år senere da hendes mand også begik selvmord. Det var en følelsesmæssig rimelig reaktion, for det blev afslutningen på hårdt belastende situationer. Alligevel fik hun dårlig samvittighed over sine følelser og tanker. Nagende skyldfølelser.

Mørk

Hendes far havde haft en hård kamp, og først efter omkring 20 forsøg lykkedes det ham at begå selvmord. Dorthe kom sig så nogenlunde over det, men det var alligevel noget der fyldte en del i hendes liv.

Hendes mands selvmord var næsten 2 år efter hans første forsøg da Dorthe sammen med børnene forsøgte at flytte ud af det voldelige forhold. Modet svigtede, og hun flyttede tilbage for at holde ham i live, og for at børnene ikke skulle miste deres far. De gamle følelser var vældet op igen. Forholdet og volden gik videre.

Næste forår flyttede hun og børnene i egen lejlighed, og hun holdt fast på trods af hans trusler om selvmord, og indbrud i lejligheden. Der kom ro på igen, indtil han i november fandt ud af at hun havde fundet en anden mand. Dorthe gik til politiet efter flere opringninger med mordtrusler, og næste dag fik hun at vide at han havde dræbt sig selv. Fred.

De næste måneder kunne hun støtte børnene ud fra sine egne erfaringer som ung, og det var hendes fortjeneste at børnene kom godt igennem krisen. Men hendes egne tanker og følelser havde hun det dårligt med, følte at hun svigtede drengene når hun var lettet over at deres far var død. Hendes egen smerte blev der lagt låg på, og det blev en tung bagage at leve med.

Efter 3 år var hun ved at knække helt, og kom til psykolog. Langt om længe blev det tilladt at lufte sin egen sorg og de "grimme" følelser, uden at være bange for at såre andre. Det var helt ok. Ikke på nogen måde hendes skyld.

Selvfølgelig var det tragisk at både hendes far og senere hendes mand begik selvmord, men det blev så hvad de selv valgte. Det var slemt for de efterladte, men det var deres ret at bestemme over eget liv. Ingen brug for skyldfølelser over ikke at have kunnet stoppe dem.

Alle tanker er ok og alle følelser er ok.


Dette var et sammendrag fra hendes egen fortælling, Alle tanker og følelser er ok, som er offentliggjort på hjemmesiden for Landsforeningen for efterladte efter selvmord. Kan anbefales.

0 comments:

Logo sommerfugl