Logo sommerfugl

tirsdag den 26. januar 2010

Roger Gundersen fik fred gennem heroin

Roger Gundersen
En aktuel sag fra Norge fortæller om hvordan den 62-årige populære Holmestrand-læge Roger Gundersen døde i september 2009. Hans børn var chokerede, de kendte ikke til at faderen var uhelbredeligt syg af kræft, med svære smerter. "Som rotter der gnavede i maven".

Dødsårsagen var en overdosis, og der var ikke brug for obduktion for at konkludere at det var selvmord. En læge var jo helt på det rene med hvordan udsigterne for en kræftsygdom var. Tragisk, men forståeligt at han hellere ville dø lidt før.

Nu har politet taget fat i sagen igen. Det ser ud til at lægens 8 år yngre kone betroede en veninde noget om hvordan dødsfaldet var foregået. Noget som veninden efter nogen tid følte at politiet burde vide. At konen havde hjulpet sin smerteplagede mand med at tage sit liv, via en overdosis heroin. Tilsyneladende havde hun ført den dødbringende sprøjte.

Forsegling af Roger Gundersens hus

Hun blev prompte anholdt, den 15. januar 2010, og for lukkede døre varetægtsfængslet i isolation. Sigtet for mord. Gentagne undersøgelser af det plomberede hus, afhøringer af naboer og bekende, beslaglæggelse af dokumenter og et lovligt jagtvåben.

Nu bløder politi og anklagemyndighed op, og har løsladt enken. Anklagen bliver formodentligt modereret til drab efter samtykke. Medlidenhedsdrab, hvor loven dog giver plads til en mild straf. Ingen tvivl om at Roger Gundersen selv ønskede at dø.

Konen nægter at have begået noget forkert, noget strafbart, men erkender at have medvirket ved omkring mandens selvmord. Det var et stærkt ønske, og vidner fortæller om ting som de bagefter kunne se var en slags farvel fra Roger Gundersen.

Roger Gundersen

Jeg ser dette som en sørgelig sag, der kørte helt af sporet fordi heller ikke Norge har legaliseret aktiv dødshjælp. En dødssyg mand havde brug for at slippe for den sidste nedbrydning gennem kræften, og hans kærlige kone hjalp ham. Det forekommer unødigt brutalt med dramatisk efterforskning for mord, og isolationsfængsling - når intet tyder på at der har været tvivl om hensigter og årsager. Forhåbentlig får hun ingen straf ud over isolationsfængslingen.

Og nu har Norge fået lejlighed til endnu en runde med debat omkring aktiv dødshjælp. Det er der brug for. Livet skal ikke blive en skæbne værre end døden.

Men ... sagen viste sig at være lidt mere kompliceret. Både konen og flere vidner fortalte om at Roger Gundersen havde kræft. Det fremgår til gengæld ikke af journalerne fra læge og sygehus. Det ser altså ikke ud til at baggrunden for hans ønske om at dø var alvorlig sygdom.

Roger Gundersen

Tønsbergs Blad:
Dagbladet.no:
VG Nett:
Nettavisen:


0 comments:

Logo sommerfugl