Den 41-årige norske kvinde Tone Margrethe Evju døde i sin lejlighed fredag den 16. januar 2009. En kold vinterdag. Alene. Selvmord. Hun orkede ikke fortsat at leve med smerterne. Det var ikke nogen spontan beslutning. Sygdommen multipel sklerose efterlod ingen tvivl om hendes fremtidsudsigter, kun om hvor langsomt eller hurtigt det ville gå. Så hun købte et haglgevær, en forsikring. Vær beredt, hedder det jo.
Hendes liv blev koldt. Hun frøs også med fuld kraft på varmen, bag lukkede vinduer. Hjernens temperaturstyring var kaput. Hun måtte glemme alt om at komme ud i frisk luft. Store smerter. Kvalme, kvælningsfornemmelser, kløe, angst og bleer. Afpillet. En udmarvende kamp at bevæge sig, og klare de vigtigste daglige gøremål. Måtte ligge næsten hele tiden. Tilbagegang år for år. Dag for dag. Ville ikke leve for enhver pris. Dødsangsten var forlængst opbrugt. Men tvivlsomt om der var fingerkræfter til det tunge haglgevær.
Tone Evju havde brug for at kunne vælge. Hun ville egentlig ønske at have fået lov til en pænere løsning, to dødelige piller, med en kærlig hånd i sin. Klagede over det uretfærdige i at hun ikke kunne få lov til selv at vælge, selv bestemme om hun ville overleve. Men det var jo hende forbudt. Og hun måtte desværre indse at hun ikke havde kræfter til at rejse til Schweiz, og i samarbejde med Dignitas få hjælp og ledsagelse til en pæn og værdig død.
- Foreningen Retten til en verdig død:
Tone Evju orket ikke mer - Dagsavisen.no:
Jeg skulle ønske jeg hadde to dødelige piller hjemme
Hun fandt en lidt mindre hæslig løsning end haglgeværet. En tilstrækkelig dosis heroin, "sne", købt af en barmhjertig ven. Ingen ved hvordan hendes sidste minutter var. Ingen kunne holde hende i hånden, det havde været strafbart. Det blev koldt at dø. Hendes eneste udvej. Uden en kærlig varm hånd i sin.
Jeg er sikker på at hun ville have glædet sig over at se udviklingen i England, hvor Debbie Purdy vandt en sejr. Hun har samme sygdom, og har planlagt at rejse til Schweiz, når tiden er til det. Hun vil gerne have hendes mand til at hjælpe sig, og holde hendes hånd. Og hun vil være helt sikker på at han ikke bliver straffet.
Statsanklageren ville ikke afsløre om loven mod hjælp til selvmord (med op til 14 års fængsel) måske ville blive håndhævet. Debbie Purdy gik rettens vej, og den højeste britiske retsinstans pålagde statsanklageren, Keir Starmer, at redegøre for hvordan han administrerer sin vilkårlige adgang til at vurdere om loven er relevant. Og han har i denne uge klart markeret at medfølende pårørende ikke vil blive retsforfulgt, når der ikke er tvivl om motivernes renhed.
0 comments:
Send en kommentar