Logo sommerfugl

fredag den 29. januar 2010

Årets fedeste fuldmåne

Jeg har en måne ...

Tengo una luna...


Netop denne weekend er der en ekstra stor og "fed" fuldmåne. Det præcise tidspunkt er i morgen tidlig, den 30. januar 2010, klokken 07:18, men nogle timer fra eller til gør jo ikke den store forskel. Når denne fuldmåne er større og mere lysstærk, hænger det sammen med den ekstra fysiske nærhed til jorden, på grund af månens let elliptiske bane. Desværre ser det dog ud til at det meste foregår bag skyerne, set her fra Danmark, også når den står op her fredag eftermiddag. Måske lidt større chance for et kik i morgen.

Der er jo mange myter omkring fuldmåne, at den skulle hænge sammen med øget antal selvmord, psykiske problemer, søvnløshed, indbrud og alt muligt andet. Ud over hvad der kan forklares ud fra forventninger, og øget aktivtitet når der er mere lys om natten, ser det nu ud til at det kræver en meget selektiv omgang med statistikker at påvise en målbar tendens. Men rigtig mange mennesker vil jo hellere tro på en "god historie".


2 comments:

Lizelotte sagde ...

Vi så den, ud af vinduet i et sommerhus i Søndervig. Der var næsten sommerligt lyst den nat - det var utrolig smukt :-)

tosommerfugle sagde ...

Særlig smukt fra et sommerhus, tror jeg, når der vel er meget mindre lysforurening end inde i byen. Men den store måne var nu også smuk her fra det stor-københavnske, også selv om himlen desværre aldrig er rigtig mørk.

Logo sommerfugl