Logo sommerfugl

torsdag den 28. januar 2010

Kæreste-vold er ikke kært

Kvinde som boksebold med kjole, offer for vold

Billedet her er fra et amerikansk kampagne-forslag mod vold i parforhold. En boksebold med kjole på. Sådan skal en kvinde ikke behandles. Vold er ikke acceptabelt. Et slagkraftigt (!) visuelt billede, hvor en fotograf satsede på det dramatiske, som en måde at få et budskab igennem.

Men samtidig et udtryk for en meget simplistisk stereotyp opfattelse af hvad vold er. Det meste parforholds-vold begås af nogen som dog ikke ligefrem satser på at smadre den anden. Dagligdags brutalitet udtrykkes oftere i lussinger, skub og spark, ud over det mere hårdhændede. Endvidere er seksuel vold mindst ligeså almindelig som "klassisk" fysisk vold.

Det er også vigtigt at huske den psykiske vold, som igen er nogenlunde ligeså udbredt som den fysiske. Verbal vold efterlader ikke blå mærker på kroppen, men på sjælen. Det kan være mindst ligeså slemt som at få fysiske slag. Og da fysisk vold typisk sker samtidig med psykisk vold, er det langtfra givet at det er tævene der er hovedproblemet.

Billedets stereotypiske verdensbillede viser sig også gennem sin fokus på at se den voldelige som "en stærk mand", og pigen som offer. Virkelighedens vold kræver normalt ikke stor styrke, og der er "kun" cirka 3 gange så mange kvinder som mænd der rammes af vold i parforhold. Og det ser ikke ud til at der her er væsentlig forskel på om vi taler om psykisk, seksuel eller fysisk vold.

Mandlige ofre er dog noget mindre tilbøjelige til at snakke om det, eller søge hjælp. Endelig et punkt hvor de stereotypiske fordomme holder stik.


YouTube: Celina Ree synger om kærestevold
Når du rør ved mig


0 comments:

Logo sommerfugl