Logo sommerfugl

torsdag den 14. januar 2010

Rodrigo Rosenberg: Selv-mord som politisk aktion

Tilbage i Maj 2009 blev den veluddannede jurist Rodrigo Rosenberg Marzano skudt ned da han cyklede en tur i Ciudad de Guatemala. Han var en af landets mest kendte og respekterede advokater. Desværre er det ikke noget sensationelt i Guatemala når "ubekvemme" personer bliver elimineret. Myrdet.

Rodrigo Rosenberg, dræbt

Historien blev til gengæld sensationel da der kort efter fremkom en video på Youtube, hvor Rodrigo Rosenberg stille og roligt forudså sin egen død, og udpegede sine mordere. Landets præsident Álvaro Colom, hans kone og privatsekretær. Pludselig lignede historien noget fra en thriller.

Rodrigo Rosenberg, fra video

Historien vakte stor opmærksomhed, også internationalt, og derved fik Rodrigo Rosenberg sine anklager mod præsidenten frem. Hvidvaskning af narkopenge, tvivlsomme projekter og mord på en forretningsmand, Khalil Mussa, som ikke ville lægge navn til. Rodrigo krævede præsidentens afgang, og sagen vakte som forventeligt politisk uro i landet.

Da der ikke var tillid til en uvildig undersøgelse fra styrets side, blev en FN kommision nedsat til at undersøge anklagerne og mordsagen. Denne er nu kommet med et opsigtsvækkende resultat.

Ved demonstration nævnes Rodrigo Rosenberg som helt (martyr)

At Rodrigo Rosenberg selv planlagde mordet. Besluttede at ofre sit liv for at opnå forandringer i landet. Han var frustreret over landets styre, som han mente udplyndrede landet. Deprimeret over en grim skilsmisse, hans mors død, og mordet på hans klient, den allerede nævnte Khalil Mussa. Dennes datter, som var blevet kæreste med Rodrigo, blev samtidig myrdet, og han var ikke i tvivl om at regeringen stod bag disse mord. Nok var nok.

Fætre til hans første kone hjalp med at finde en lejemorder. Det var ikke svært. Han købte to nye mobiltelefoner, en til at holde kontakt til sin kommende morder, og en til at indtale trusler på sin egen telefonsvarer. Indspillede sit "testamente" på video, og sørgede for at den ville blive offentliggjort efter hans død. En dramatisk plan, men som "amatør" omkring at planlægge en forbrydelse, fik han ikke skjult sine spor godt nok. Han gjorde sit yderste for at starte et oprør, men ...

Jeg er bange for at han gennem sin dramatiske fremgangsmåde netop skadede den sag som han prøvede at fremme, og nu styrker historien præsidenden, som har fået alt for let let ved at afvise Rodrigo Rosenberg som løgner og konspirator.

Demonstration i Guatemala, mod korruption

Hvis jeg havde hang til konspirationsteorier, kunne det friste at tro at afsløringen af selvmordsplanen blev iscenesat af den præsident som jo drager stor fordel af udviklingen. At han i komplot med FN kommisionen fik drejet historien, og slap fri af anklagerne. Men jeg er ikke konspirationteoretiker, og synes egentlig også at historien hænger sammen som den fremstår.

Rodrigo Rosenberg brændte for ændriger og oprydning i sit land og dets styre. Det satte han alt ind på. Det var vigtigere end hans liv. Han brugte sin død som våben, men det gav bagslag. Det er meget svært at planlægge et mord som ikke må kunne opklares, også når offeret er en selv.

Politiken:

0 comments:

Logo sommerfugl