Logo sommerfugl

mandag den 29. december 2008

Roger Kusch, selvmordskonsulent

I løbet af 2008 har Roger Kusch 5 gange hjulpet tyskere, der ønskede at få fri fra at sygne langsomt ind i døden.

Frieda Felger og Roger Kusch
Sidste gang var den 28. november 2008, hvor den 97-årige Frieda Felger tog sit liv på et hotelværelse i Mülheim. Hun ville hellere have kunnet gøre det hjemme, men ville ikke risikere indgreb fra politi eller sundhedsmyndigheder. Hun havde ikke nogen livstruende diagnose, men synes ikke at livet var værd at leve længere.

Når hun snakkede med sin læge om det, mindede han hende om at hun havde en god hukommelse, og at hun dog havde kræfter til at klare sig selv. Han kom ikke ind på de mange gebrækkeligheder som dominerede Friedas liv. Hun kunne kante sig rundt i lejligheden ved at støtte sig hele tiden. Åndedrætsbesvær, dårlig ryg og uro i benene lyder måske ikke skræmmende, men gjorde dog hver dag til en sej kamp. Blot at falde kunne blive en alvorlig sag. Hun ville under ingen omstændigheder på plejehjem, havde personligt set alt for mange skræmmende eksempler på dårlig pleje.

Roger Kusch var blevet ransaget lige før den planlagte dato, hvor politiet beslaglagde alt om hans aktiviteter. Han kæmper bevidst provokerende for dødshjælp i Tyskland, og markedsfører sig som konsulent i selvmord. Han deltager ikke direkte i handlingen, men giver råd og vejledning. Som jurist er han meget omhyggelig med ikke at krydse grænsen for hvad loven forbyder. Han har en lang liste af seriøse henvendelser fra gamle og syge, der glæder sig ved tanken om at kunne få en værdig død, i stedet for at blive fastholdt i voksende elendighed. Ved at være konsulent, og forlade scenen når selve selvmordet foregår, undgår han at det bliver til aktiv dødshjælp.

En ny ransagning efter Frieda Felgers død. Begge gange var den angivelige årsag mistanke om at han havde overtrådt lægemiddel-loven. I praksis vil jeg snarere kalde det for chikane, og forsøg på at bremse ham i hans indsats for at hjælpe mennesker der har behov for at dø, også uden eutanasi. Roger Kusch har vakt stor debat gennem sine aktiviteter, med mange kritikere der ikke på nogen måde kan acceptere at mennesker kan få lov til at få hjælp til selvmord.

Roger Kusch
Listeprisen for hans konsulentydelser er €8000, med mulighed for rabat afhængig af den dødstrængendes økonomi. Det er et langvarigt forløb hvor Roger Kusch gør meget for at sikre sig at det er frivilligt, velbegrundet og afklaret. Interviews bliver dokumenteret på video, som bevismateriale, og til offentliggørelse på Internet.

Modstandere dyrker forargelse over at Kusch, i princippet, tjener penge på sin rådgivning. Men de tænker vist ikke på de mange som tjener penge på at fastholde syge gamle i et plagsomt og elendigt liv så længe som muligt. Et liv der ikke ønskes, hvor værdighed bliver til en teoretisk abstraktion. Sundhedsindustrien tjener meget store beløb her. De har ingen interesse i at give slip på "trofaste" kunder.

I dag, den 29. december 2008, har Roger Kusch fået et politi-tilhold om at stoppe sit hjælpearbejde. Det knytter sig til de igangværende sager, hvor de foregiver at mistænke ham for at have overtrådt loven. Han kæmper imod.

Thomas Wolff og Roger Kusch3 comments:

Anonym sagde ...

(rigtigt oprigtigt godt nytår til dig, Johnnie)

tosommerfugle sagde ...

(tak i lige måde, Louise!)

tosommerfugle sagde ...

Spiegel: Court Expected to Rule on Assisted Suicide Case

Should police be permitted to stop the work of a former Hamburg official who now sells assisted suicide services? The issue is now headed to court and it could result in a fundamental German ruling on an issue that has divided people across Europe.

[...]

The former politician has taken his case to court, and it's now up to Hamburg's administrative court to rule on whether Kusch will be allowed to continue to assist suicides. He has already announced that, if defeated, he will appeal his case to Germany's Federal Constitutional Court, which means the lawsuit could end up bringing about a landmark decision. If Kusch prevails in court, he could even become the vanguard of a new industry.

[...]

Logo sommerfugl