Logo sommerfugl

søndag den 7. december 2008

Dødsens kold tyrker fra Alprazolam

Sean Levert
R&B sangeren Sean Levert fra Ohio (med en fortid i bandet LeVert) var langt bagud med børnebidrag til sine 3 børn og deres 2 mødre. Derfor blev han idømt 22 måneders fængsel. Afsoningen startede den 24. marts 2008 i Cuyahoga County Jail, Cleveland.

Med sig havde han en portion Xanax (Alprazolam), og recepten på dem. 2 milligram 3 gange om dagen. Han gjorde opmærsom på at han havde brug for disse piller, der var udskrevet mod angst. De blev beslaglagt, og han fik en madras på gulvet i en allerede optaget enecelle.

De næste 6 dage gik med søvnløshed, og stigende symptomer på stærk angst. Han fik ikke noget ud af at bede om sin medicin, og begyndte at høre stemmer. En sygeplejerske gjorde ikke noget. Han kunne ikke få af pillerne før en læge havde undersøgt ham 14 dage efter indsættelsen. Med panikangst blev han flyttet til en psykiatrisk fængselsafdeling, hvor den brutale "afvænning" fra Xanax'en fortsatte. Med hallucinationer og vrangforestillinger travede han råbende rundt i cellen. Angstpræget.

Da han "uden grund" hamrede på celledøren, blev han fikseret og filmet mens han i flere minutter skreg "nej, nej, nej" med besværet åndedræt. Han havde aldrig angrebet nogen. En sygeplejerske sikrede sig at remmene ikke snærede, og ville ikke uden videre give Sean den medicin som en telefonisk konsulteret psykiater foreskrev. Mens hun (sammen med en leder) beroligede Seans mor i telefonen, blev han tavs. Helt tavs. Åndede ikke. Hjertet gik i stå på vej til hospitalet, hvor de heller ikke kunne "genoplive" ham.

Sean Levert

Den officielle dødsårsag blev opgjort som komplikationer af betændelses-sygdommen sarkoidose (Morbus Boeck), diabetes, højt blodtryk, hjertesygdom og Xanax-seponeringen. "Naturlige årsager". Vrøvl. Hvis han fysisk havde været robust havde han formodentlig overlevet de meget voldsomme symtomer som kold tyrker ved en benzodiazepin afhængighed kan forventes at give.

Det er medikamenter som indebærer meget stor risiko for "tilvænning", og altså voldsomme abstinenser ved pludseligt stop. En igen og igen understreget regel er at nedtrapning fra benzodiazepiner skal foregå ganske langsomt, måske hen over mange måneder. Aldrig pludseligt, eller bare hurtigt. Det beskrives som groft uansvarligt, og kan gøre processen pinefuld. Sagen med Sean Levert viser kun alt for tydeligt hvorfor.

Han fik en, ganske bogstaveligt, skrækindjagende død.

En del af billedet er at Alprazolam (handelsnavne som Xanax, Alprox og Tafil) er et af de mere hurtigtvirkende benzodiazepiner, og derfor også mest "effektivt" afhængigheds skabende. Nogenlunde sikker brug af det er i kun ganske kort tid. Sean Levert havde fået stoffet i mindst adskillige måneder, og den relativt høje dosis var sandsynligvis blevet trappet op efterhånden som hans nervesystem søgte at kompensere for den udefra kommende "forstyrrelse".

I need a Xanax

Afhængighed af Xanax er et så stort problem, at der er et stort sort marked, med ulovlig handel med stoffet. Og pres på læger for at udskrive dette og lignende "legale narkotika". Men altså ikke noget som de afhængige nødvendigvis tager "for sjov".

Før afhængigheden indtræder er midlet ganske effektivt beroligende, og kan derfor føles som et vidundermiddel. En psykisk afhængighed oveni den fysiske. En del af afhængigheden er øget angst, og derfor øget pillebrug for at få ro. En ond spiral.

Sean Levert troede sikkert ikke at han var medicinmisbruger. Men det var han. På recept.

Det er desværre også værd at bemærke at han var sort. Det viser sig at sorte af både fængsler og hospitaler bliver behandlet dårligere end hvide. Det skulle ikke undre mig om han snarere var blevet taget seriøst hvis han var hvid.

Sean Levert betaler aldrig sit børnebidrag.

Sean Levert

Cleveland Plain Dealer:


0 comments:

Logo sommerfugl