Skagensmaleren Anna Ancher markerede sig især med impressionistisme malerier, hvor lysets spil på et interiør er i centrum, ofte med en indadvendt stille kvindefigur. Meget rolige billeder uden symbolismens invitiation til fortolkning af en verden af omhyggeligt udvalgte symbolske objekter. Med det meget atypiske billede "Sorg" fra 1902 har hun dog med udgangspunkt i en drøm malet et mere symbolistisk eller ekspressionistisk kunstværk.
Drømmetydning minder om symbolisme, netop fordi vejen til at finde en forståelse er analyse af de enkelte elementer, og hvor en tolkning kræver at se symbolerne i en sammenhænge, i stedet for at regne med en "facitliste".
Det mest sandsynlige er at den knælende nøgne kvinde er Anna Ancher selv, og den strenge sortklædte ældre kvinde er hendes meget religiøse mor, Ane Brøndum, med hårdt knugede foldede hænder. Korset er et symbol på den kristendom, som i datiden markerede sig som et stærkt indremissionsk miljø i Skagen. Titlen "Sorg" står næppe for en umiddelbar sørgen over et dødsfald, eller sorg i almindelighed, men markerer konflikten mellem de to verdener der mødes.
Anna Ancher efter tidens normer var en moderne frisindet kvinde, der ikke definerede sin eksistens indenfor religionens hårde dogmer. Den kendte roman "Fiskerne" af Hans Kirk giver et billede af hvor brutal kristen fundamentalisme kan være. Selv om Ane Brøndum næppe har været blandt de mest sorte kristne, må modsætningen mellem mors og datters livssyn have været en sorg for begge.
De kan ikke mødes, korset er grænsebommen mellem deres verdener. Her kan kærligheden mellem mor og datter ikke føre til en forening.