Logo sommerfugl

torsdag den 8. september 2011

In God We Trust?

Skull hobo nickel, 1936

Arbejdsløsheden i 1930'ernes USA satte mange mennesker i den situation at de skulle overleve uden arbejde og penge. Tid var der til gengæld masser af, som også kunne bruges kunsterisk. Altså kunne en af de fattige kunstnere bruge nogle timer på at gravere en 5-cent mønt (en nickel) om til et lille kunstværk. Så kunne den måske bruges til at købe dagens måltid.

Skull hobo nickel, 1937

Derved opstod genren "hobo nickel", med mange forskellige små relieffer. Måske kunne tanken om at dø af sult give inspiration til den kreative gnist hos den hjemløse (hobo). Døden som "friheden" (liberty). Nu om dage er disse symboler på fattigdommen blevet til kostbare samler-objekter.

Skull hobo nickel, 1986, In God We Trust

Også nyere nickel-mønter udsættes for samme proces, at ændre hovederne på præsidenter (eller i 1930-erne, en indianer), til unika-motiver. Også referencen til døden ses stadig, ved at flå huden af hovedet på møntens figur. En indirekte modstrid mod det ikke-religiøse lands nationale motto "In God We Trust". De fattige kunne bestemt ikke stole på Gud, når de skulle have noget at spise.

Skull hobo nickel, 2005, In God We Trust

Colossal Art & Design: Skull Nickels


0 comments:

Logo sommerfugl