Logo sommerfugl

lørdag den 31. marts 2012

Sidste skud for George Eastman og Kodak

For 80 år siden, den 14. marts 1932, havde den 77-årige George Eastman tilkaldt nogle venner. Han var i godt humør, men havde brug for vidner til en ændring af sit testamente. Til sidst bad han om at være alene, og skrev en kort notits med et retorisk spørgsmål:

To my friends: My work is done, why wait? - GE
To my friends:
My work is done
why wait?
GE

Udenfor sygeværelset hørte vennerne et skud, med en pistol havde George Eastman skudt sig gennem hjertet. Som hans liv var hans død rationelt gennemtænkt og velplanlagt.

George Eastman

Gennem flere år havde han lidt under svære smerter, formodentlig på grund af en spinalstenose, såkaldt "slidgigt i ryggen". Lægerne kunne intet gøre, og mens den plagede gamle mand metodisk planlagde sit selvmord, må han have tænkt på sin mor med samme sygdom og hendes sidste to lidelsesfulde år i kørestol. Til sidst havde han svært ved at stå, og hans gang var reduceret til langsomme slæbende skridt.

George Eastman udviklede i sin tid fotografien til at være nemt tilgængeligt for folket, og opbyggede gigant-selskabet Kodak. Jeg tror at det ville have pint ham at følge hvordan selskabet nu er ved at gå konkurs, efter at ledelsen i årevis krampagtigt kæmpede for at holde fast i det filmformat, der efter de digitale kameraer nu er meget tæt på at være fortid.

Eastman Kodak kamera, 1888

Forskere i Kodak havde endda udviklet de tidlige udgaver af den digitale feknologi, men ledelsen kunne ikke finde ud af at give slip på det der ikke kunne leve længere.


0 comments:

Logo sommerfugl