Logo sommerfugl

onsdag den 21. marts 2012

Eremitten i sin hule har svar på alt

Den moderne vise eremit foran sin hule, med computer og Google


2 comments:

Lille røde ræv sagde ...

Man kan minsanten google sig til svar på alt. Som den higende elev vil jeg dog foretrække den ægte vismand. Der er nemlig noget med elev-lærer forholdet, som google ikke kan. Elevens sind er forvirring og læreren sind er erkendele. Derfor higer eleven efter at blande sind med lærerens. Det er en higen efter den ægte dialog, hvor det ikke handler om at overbevise den anden, men en kritisk og konstruktiv udveksling og nuancering af hovedtemaet. Hvad er hovedtemaet? Livet, døden og kærligheden. Hvad er årsag til lykke og lidelse....
Google lige den :-)

PS: En anden stor gåde i en google-vis tid (men vist i øvrigt til enhver tid) er, hvorfor menneskeheden, lader hånt om de oplysninger den råder over, og som anvendt ville gøre det muligt at undgå katastrofer? Hvorfor kaster den sig derimod med fuldt overlæg ud i nederlag lidelse og død?

(Eremitten skal ikke tro, han slipper for de store spørgsmål, bare fordi han sætter en vittighed på sin blog... smiler)

tosommerfugle sagde ...

Google kan ganske rigtigt ikke give forståelse og visdom. Netop derfor er den vise eremit en god kombination med den Google som viser vej til konkrete svar, og en kæmpestor kollektiv hukommelse.

Google er et fremragende redskab for den der søger at forstå, fordi den konkrete viden fra virkelighedens verden ellers mangler på visdommens bjerg. Viljen til at forstå og udvide sin erkendelse er det vigtige, og vismanden er netop den som indser hvor meget større selvets erkendelse kan blive.

Som Sokrates sagde "Jo mere jeg ved, jo mere ved jeg at jeg ikke ved". Forvirringen mindskes altså ikke i takt med at erkendelsen vokser. Eller som Matsuo Bashō sagde: "Do not seek to follow in the footsteps of the wise. Seek what they sought".

Det bibelske "Søg, og du skal finde" (Mattæus 7, 7) tolker jeg som udtryk for at det handler om at søge, for kun vor egen søgen giver os mulighed for at finde. Her er det så nyttigt med dialog med andre søgende, men også gennem Google-søgninger at få et vue over virkelighedens store landskab.

Livet, døden og kærligheden. Lykke og lidelse. Her er søgningen så vigtigt, at det kun er den det handler om, for svaret er selve det at søge. Den der hævder at have det endegyldige svar, kan ikke bruges til noget, ud over måske at påvise at heller dette svar lukker spørgsmålet. Og selv undgå at gå i samme fælde.

Visdom er altså noget rent personligt, som opstår gennem det enkelte menneskes egen søgen. Den kan ikke videregives til andre, som ikke træder sine egne skridt, ikke søger sin egen forståelse.

Og her har vi så en forklaring på at menneskeheden altid vil gentage tidligere generationers nederlag, lidelser og død. Måske ikke på samme måde, for "vi" kan dog videregive konkret viden. Mennesket lever for at gavne sin egen lille verden, og derfor er demokrati direkte ødelæggende for muligheden for at løse tværgående problemer.

Desværre er visdom og magtlyst sjældent forenelige, og derfor sidder eremitten på bjerget, i stedet for som diktator at søge at frelse verden fra dens egen (og gentagne) dumheder. For dumhederne er en nødvendig del af at søge mod bedre erkendelse. Den personlige erkendelse.

Og her har vi så forklaringen på at eremitten sidder for sig selv, og lader søgende komme til sig. Og har god gavn af Google :-)

Logo sommerfugl